• Här finns en guide till de vinterfåglar du kan tänkas få se vid din matning.
• Läs även Natursidans guide till fågelskådning
Att mata fåglar är ett trevligt sätt att gynna fåglarna i din närhet. De får mat och du får chans att studera dem på nära håll. Har du riktig tur kanske du också lyckas få in en riktig raritet på din tomt.

En välbesökt fågelmatning kan förvisso bli dyrt, men också vara till väldigt stor glädje för dig och fåglarna. Foto: Marie Mattsson
Det förekommer en hel del myter om fågelmatningen och teorierna stämmer inte alltid överens, men en sak som de allra flesta är överens om är att fågelmatningar och fågelvänliga trädgårdar är bra för fågellivet. Om du rengör matningen ibland så kommer det enbart bli en positiv upplevelse för fåglarna, och inte minst för dig.
LÄS ÄVEN: • Mindre stress, depression och ångest med fåglar och träd vid hemmet
Var ska man mata?
Sätt gärna upp fågelmatningen nära buskar eller grenar så att fåglarna lätt kan ta sig i skydd från eventuella rovfåglar. Om det bor många katter i närheten kan det kanske också vara en idé att se till att det inte är så lätt för en katt att smyga sig nära ätande fåglar utan att synas.
Tänk också på att fågelmatningar kan locka till sig råttor och möss som kanske inte är så populära om du bor i ett flerfamiljshus. Prata därför med din bostadsrättsförening eller hyresvärd om vad som gäller så att du slipper bli vräkt. Ha också gärna matningen en bit från huset och städa under den ibland för att minska risken för gnagare.
LÄS ÄVEN: • Så många fåglar blir byten åt tamkatter och så minskas risken
Vad ska man mata med?
Det finns många teorier om vad man ska mata med för att locka vissa fåglar till en matning, men det är värt att komma ihåg att det inte är en exakt vetenskap. Bara för att du matar med hasselnötter betyder det inte att du får nötkråkor på din matning. Däremot kan det vara trevligt att ha lite olika mat så att du kan locka olika arter. Här är några exempel:
• Äpplen för trastar, rödhakar, svarthättor och sidensvansar
• Osaltat smör kletat på trädstammar, talg, kokosfett eller ister för hackspettar, nötväckor, trädkrypare och mesfåglar
• Solrosfrön och hampafrön för sparvar, finkar och mesfåglar
• Jordnötter för mesfåglar, hackspettar, siskor och nötskrikor
• Havre för gråsparvar och gulsparvar
Fåglar äter över lag vad som finns tillgängligt. Ostbitar, kaffebröd och russin går också ner och att riskorn skulle vara en hälsofara för fåglar är en myt.

Med lite tur lyckas du locka till dig sällsyntheter som stenknäck och om du börjar mata under hösten kanske flyttfåglar stannar till på väg söderut. Foto: Marie Mattsson
Vad bör man använda för behållare eller bord?
Behållare där fåglarna inte sitter i maten är klokt eftersom det minskar den eventuella smittospridningen. Fåglar som föredrar fågelbord brukar kunna hitta mat på marken under fröautomaterna.
Är det farligt för fåglarna eller mig själv att ha en fågelmatning med tanke på smittorisken?
Smittskyddsinstitutet varnar för salmonellaspridning vid fågelmatningar och rekommenderar inte fågelmatsbord där fåglarna kan bajsa i maten. Men enligt Sören Svensson, före detta ordförande i Sveriges Ornitologiska Förening och docent på Lunds Universitet, finns det ”väldigt få indikationer på att salmonella är någon stor fara”.
En annan sjukdom som dock sprids via fågelmatningar är gulknopp, som framför allt drabbar grönfinkar. Enligt Statens Veterinärmedicinska Anstalt är det bra att ibland rengöra fågelborden och fågelbaden noga. Största hotet för fåglarna vid en matning är, förutom katter och rovfåglar, sjukdomar som sprids när många fåglar samlas på samma ställe. För att inte riskera något i onödan kan det vara en idé att rengöra din fågelmatning ibland och att vara noga med att alltid tvätta dina händer efter att du varit i kontakt med matningen.
Klarar sig fåglarna om jag helt plötsligt slutar mata?
Det går inte att svara ett säkert ja på den frågan, men fåglar är inte dumma. De hittar föda på andra sätt om de behöver och det finns mängder av fåglar som överlever året om utan minsta hjälp från människor. Det finns inte heller något som tyder på att det skulle vara någon fara att mata fåglar året om. Än så länge har det åtminstone inte kommit någon forskning som tyder på att fåglar glömmer bort hur man hittar mat utanför fågelmatningar.
Bör man köpa ekologisk fågelmat?
Ja det är absolut en bra idé. Talgbollar innehåller till exempel ofta palmolja som framställs på bekostnad av regnskogen, så att antingen köpa naturliga produkter eller göra egna talgstycken på kokosfett är att föredra. Att underlätta för ekologiska odlingar gynnar också den biologiska mångfalden.
Ekologisk fågelmat kan köpas av till exempel Slåttergubben och Vivara och det kostar inte speciellt mycket mer än oekologisk fågelmat.
Hur gör man egna talgbollar?
I boken ”Mata fåglar” av Niklas Aronsson finns ett enkelt och bra sätt att göra egna talgbollar: Värm försiktigt kokosfett, blanda i till exempel lätt hackade havregryn och jordnötter. Låt stelna något och blanda i rumsvarmt margarin för att lättare kunna forma det i till exempel en kokosnöt eller en kruka.
Skator/kråkor/nötskrikor äter upp all mat för småfåglarna – vad ska jag göra?
Om du inte kan glädjas åt att dessa arter får mat så kan det vara en idé att sätta upp någon form av stålnät runt matningen som inte stora fåglar kommer igenom. Kråkfåglar kan också få för sig att jaga småfåglar vid matningar, men normalt sett är det sparvhökar och katter som utgör de största hoten.
Är det viktigt att förse fåglarna med vatten?
Viktigt är kanske att ta i, men det är absolut ett välkommet tillskott för dem. De behöver rengöra fjäderdräkten och dricka vatten. Se bara till att rengöra behållaren ibland. Ett sätt att hålla vattnet isfritt lite längre ska vara att lägga en tennisboll i vattnet, som då skapar rörelser i vattnet och minskar risken för isbeläggning. Huruvida det fungerar och inte skrämmer bort fåglarna vet vi inte, men återkoppla gärna om ni har testat det.
Håll dock inte olja i vattnet för att det inte ska frysa. Enligt boken ”Mata fåglar” kan det förstöra fjäderdräkten och därmed öka risken att fåglarna fryser ihjäl.
Finns det andra risker med att mata fåglarna?
Det finns studier som visar att fågelmatning leder till sämre överlevnadschans för fåglarnas ungar och andra studier säger sig ha kommit fram till att fågelmatning ökar risken för smittospridning, kollisioner med fönster, att fåglarna blir tagna av katter eller rovfåglar och gör fåglarna beroende av stödmatning, men de flesta ornitologer är överens om att fördelarna med en fågelmatning trots allt överväger de negativa aspekterna.
Får man anordna en fågelmatning i skogen/på annans mark?
Fråga om lov från markägaren innan du sätter upp en fågelmatning utanför din egen tomt.
– De flesta markägare blir glada när de hör att det finns något att värna om på deras mark, säger Anders Wirdheim, informationsansvarig på SOF BirdLife Sverige.
Källor: Naturhistoriska Riksmuseet, Natur och trädgård och boken ”Mata fåglar” av Niklas Aronsson.

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
Nu börjar det bli dags att börja med fågelmatningen. Här är vår guide: http://t.co/rlBudAoEFC #fåglar #swgreen
RT @Natursidan: Nu börjar det bli dags att börja med fågelmatningen. Här är vår guide: http://t.co/rlBudAoEFC #fåglar #swgreen
RT @Natursidan: Nu börjar det bli dags att börja med fågelmatningen. Här är vår guide: http://t.co/rlBudAoEFC #fåglar #swgreen
Kan man mata fåglar från sin balkong om man bor i lägenhet? Förutsatt att man har tillstånd från bostadsrättsföreningen, det vill säga.
Vår balkong står nämligen tom så när som på trallen nu när hösten och vintern kommer, så om man orkar med att göra rent (eller rentav lägger tidningar eller något annat skydd under matningen) kan det då vara värt det för fåglarnas skull att sätta upp någon sorts matning på den?
Fåglarna klarar sig troligtvis ändå, men om du pratar med din förening och kanske med grannarna under så har du helgarderat dig och kan säkerligen locka fåglar till din balkong med lite lämplig mat.
Hej! Har hittat två skadade stenknäck på samma plats under bara några dagar. Bor i Blekinge och där har det varit riktig snöstorm i över en vecka. Kan det ha med det att göra eller kan de ha nån sjukdom? Har tagit in den ena. Den andra dog tyvärr.
Med vänlig hälsning, Henke
Hej Henke! Det låter lite märkligt. Finns det någon glasruta de kan ha flugit in i?
Annars är det framför allt matbrist eller sjukdomar/parasiter som gör fåglar medtagna på det viset.
Det är vid en skola där det är stora fönster med solfilter. Vet inte om de reflekterar så att fåglarna inte ser dem.
Jag skulle tro att fönsterna är boven i dramat. Vi har skrivit om det här:
http://www.natursidan.se/nyheter/svagt-intresse-for-fagelsakra-glasrutor/
och här:
http://www.natursidan.se/nyheter/varldsarvsbyggnad-orsakar-fageldod/
Vad gör man när nötskrikorna äter upp maten för de små fåglarna,det är många här ,och är inte skygga.
Hej Margit!
Även nötskrikorna kan behöva mat och det är verkligen inte alla som får uppleva oskygga nötskrikor.
Om du inte vill att de ska äta upp all mat kan du stängsla in vissa delar av matningen. Så här till exempel: http://www.sofnet.org/sveriges-ornitologiska-forening/nyheter/sofs-nyhetsarkiv-visaren/?item=art_art-s1%2F1237
Man kan fixa de maten i en fågelholkar med små hållar som små fåglar komma in då kan bara de komma in och äta det .
Glöm inte mata fåglarna efter snöovädret #Egon: http://t.co/aiI9fZc1cJ Kan även fotoanpassas: http://t.co/roReLllZwO http://t.co/k2RuoCaHKw
RT @Natursidan: Glöm inte mata fåglarna efter snöovädret #Egon: http://t.co/aiI9fZc1cJ Kan även fotoanpassas: http://t.co/roReLllZwO http:/…
RT @Natursidan: Glöm inte mata fåglarna efter snöovädret #Egon: http://t.co/aiI9fZc1cJ Kan även fotoanpassas: http://t.co/roReLllZwO http:/…
RT @Natursidan: Glöm inte mata fåglarna efter snöovädret #Egon: http://t.co/aiI9fZc1cJ Kan även fotoanpassas: http://t.co/roReLllZwO http:/…
RT @Natursidan: Glöm inte mata fåglarna efter snöovädret #Egon: http://t.co/aiI9fZc1cJ Kan även fotoanpassas: http://t.co/roReLllZwO http:/…
RT @Natursidan: Glöm inte mata fåglarna efter snöovädret #Egon: http://t.co/aiI9fZc1cJ Kan även fotoanpassas: http://t.co/roReLllZwO http:/…
RT @Natursidan: Glöm inte mata fåglarna efter snöovädret #Egon: http://t.co/aiI9fZc1cJ Kan även fotoanpassas: http://t.co/roReLllZwO http:/…
Hur hittar jag formuläret som jag ska fylla i ?
Om du menar formuläret till Vinterfåglar inpå knuten hittar du det här: http://birdlife.se/sveriges-ornitologiska-forening/fagelskadning/vinterfaglar-inpa-knuten/
Hej, vi har småfåglar som pickar på murbruket mellan tegelstenarna, vad är de på jakt efter? Är det något man kan hänga ut till dem istället för att tillgodose deras behov?
/Roger
Hej! Jag läste på Statens Veterinärmedicinska sida om hur viktigt det är att göra rent fågelborden ibland ,och att det inte är bra om mat faller till marken som gör att fåglarna äter där med tanke på smittorisk.
Men det är ju flera fåglar som älskar att äta på marken, koltrasten t.ex. hur placerar jag hens mat??
Vänliga hälsningar
Eva
Hej! Ja det är viktigt att rengöra fågelborden ibland. Hade dock inte hört tidigare att inte mat ska falla till marken.
Kanske att du kan sprida ut maten på marken lite mer helt enkelt?
När ska man sluta med att mata fåglarna?
Man kan egentligen mata hela året om man vill, men det kan vara bra att rengöra matningen noga emellanåt. Glöm inte heller att vara noga med din egen rengöring när du gör det.
Hej!
Jag hittar ingen information någonstans om ifall man kan mata vildfåglarna i trädgården med chiafrön. Gör ett försök och frågar här. Kan vildfåglar äta chiafrön?
Kan inte svära på det, men utifrån vad jag hittat så är det ingen fara. Tamfåglar verkar ibland matas med chiafrön åtminstone.
Hej! I sommar har det varit många småfåglar som hittats döda, (vi matar dom med frön etc) det kan inte bara skyllas på rovfåglarna, (när dom har varit i farten så är fåglarna delvis uppätna) utan vi misstänker någon form av smitta. Räcker det med att desinficera fågelmatarna, och täcka marken under med ny jord för att hejda smittspridningen, vi vill gärna fortsätta med att ge mat till fåglarna.
Hälsningar Kerstin
Hej Kerstin!
Statens veterinärmedicinska anstalt rekommenderar följande: ”Fågelbordet bör rengöras regelbundet, men med utrustning som inte kommer i kontakt med livsmedel – använd till exempel diskborste och diskmedel, följt av en desinficering.”
Det bör räcka. Hoppas ni lyckas lösa problemet.
Hej, jag har en orörd pumpa, och undrar om jag kan skära itu den och ge vildfåglarna i min trädgård? Äter de ”allt” i pumpan?
Fåglar brukar äta energirik mat i första hand så kanske kommer de välja exempelvis talgbollar i första hand, men jag tycker att du ska prova. Förhoppningsvis äts den upp.
Denna matare fungerar utmärkt. Lätt och rengöra samt tar en stor volym om man inte har möjlighet att fylla på så ofta.
http://www.slattergubben.se/fagelmatare/bygga-egen-fagelmatare
Hej!
Jag har fått en genomskinlig matbehållare för småfåglar att sätta på fönstret. Min fråga är om den ökar risken för att de flyger in i fönstret? De ser målmedvetna ut i sin flygning, och jag funderar på om de undviker krock då de siktar på behållaren?
Vänliga hälsningar,
Anna Drejare
Jag har själv en något genomskinlig matare på fönstret och har hittills (under 6-7 år) inte sett någon fågel som skadats i kollision med mitt fönster. Hoppas detsamma gäller för dig.
Har läst, samt även sett i min trädgård, att fåglarna har fullt upp med att äta under dygnets ljusa timmar vintertid. När mörkret kommer är de borta från matningen. Inget med det, de vilar. Sover. Men nu undrar jag hur småfåglarna m flera gör där det är mörkt hela dygnet? I norr. I och för sig är det ganska ljust genom snö, klar himmel etc. Men här försvinner ju fåglarna efter skymning. I alla fall vid fågelmatningen. Jag förstår ju att fåglarna äter i norr eftersom de finna där. Men har alltid hört det där att de har fullt upp med att få i sig energi under vinterns få ljusa timmar.
Hej. Ett tips för att de minsta fåglarna skall få sin mat i lugn o ro , finns det handeln vanliga matare som rör o sittpinne MED EXTRA BUR runt om. Fungerar fantastiskt bra. Vivara på webbutik, samt granngården. Jag serverar färdigskalade solrosfrö på detta vis. Inte alla småfåglar som klarar att skala de vanliga. Ha en trevlig Fågelmatare höst/vinter
Hej!
Flyttade till hus i våras o gladdes åt fågelmatningen. Dock fick vi snart traktens alla stora fåglar vid vår tomt o vill nu avhjälpa detta. Tänker att det får bli nät då jag tycker det är svårt att finna bra, färdiga matare för ändamålet.. Vilken storlek på hålen bör det vara för att de små ska kunna komma in men stoppa de stora, kajor, skator osv?
MVH Ann
Jag vet inte att jag läst hur stora öglorna ska vara, men du kan nog själv tänka dig hur stora skator/kajor/kråkor är jämfört med stora småfåglar som exempelvis stenknäck. Längd står i de flesta fågelböcker.
Mår vilda fåglar dåligt av hönspellets?
Hej!
Har en sommarstuga som vi inte besöker så ofta under höst/vinter. Söker ett tips på färdig alt ritning på en större fröautomat som inte behöver fyllas på så ofta?
Med vänlig hälsning,
Lasse
Nu är jag inte speciellt händig av mig, men en anordning med en stor hink med lock där du fyller på i toppen och gör hål i botten så att frö kan rinna ut på en platta under borde vara ganska enkelt och räcka länge om det är en stor hink.
Exempelvis så här: https://www.fotosidan.se/forum/showpost.php?p=1409212&postcount=6
Det verkar som alla bara värnar om småfåglarna och såklart är det behjärtansvärt.
Själv gillar jag bäst kråkfåglarna (vågar knappt skriva det!), intelligenta, intressanta och fantastiska! . Undrar om jag kan mata dem med bl a strimmiga solrosfrön med skal, kan fåglarna skala dem?
Skulle bli så tacksam för svar!
Kråkfåglar äter det mesta. Ta bort plastnätet från talgbollarna till exempel. Även jordnötter äter de glatt. Osäker på om de äter solrosfrön med skal, men annars finns det hackade solrosfrön att köpa.
Hej. Jag bara undrar angående göra egna talgbollar av kokkos. Jag använde en burk kokkosolja jag hade, men i de flesta recept står kokkosfett, dvs den silvriga billiga förpackningen med varmpressade varianten. Min undran är angående att den innehåller transfetter och saknar mycket av det nyttiga som finns i kallpressad, är det verkligen bra att mata småfåglar med det då? Finns det inte risk att fåglarna blir sjuka?
Är ost farligt för småfåglarna, Ja eller Nej.
Så många luddiga svar.
Nej vanlig ost är inte farlig för småfåglar.
Jag har börjat bjuda fåglarna på skalade solrosfrön o blötlagda russin ( pga jäsningen) , som inte alls är särskilt dyra jämfört med oskalade. Den stora fördelen är att det inte blir något skvättande eller skräp kvar efter matningen. En annan effekt är att jag numera slipper råttor på uteplatsen på kvällarna, eftersom all mat ätits upp på dagen av fåglarna. Helt rent o prydligt.
Hej
Är talgbollar farligt för småfåglar?
Nej. Däremot kan de med lite otur fastna i näten till talgbollarna. Talgbollarna kan också innehålla palmolja, som produceras på stora plantage, ofta efter att regnskog skövlats.
De två senaste veckorna har helt plötsligt talgoxarna och blåmesarna slutat komma till mitt fågelbord. Inga fåglar överhuvudtaget ser man.Detta är i Umeå.
Det har varit en period av 10-15 minusgrader. Skator och kajor ser man.
Finns det någon bra frömatare för hackspetten? Nu kommer den bara åt talgbollarna som vi har i en lång matare av pil.
Min upplevelse är att de brukar kunna äta ur jordnötsautomater.
Finns det några studier på om matning av fåglar året runt skulle kunna leda till att många fåglar stannar kvar över vintern istället för att flytta söderut och därmed utsätter sig för större risker eller är instinkten hos flyttfåglarna så stor att det inte spelar någon roll?
Nu är det väl kanske främst de som huvudsakligen lever på insekter ed som flyttar söderut och inte fröätare ed?
Vill så klart att ingen fågel ska behöva vara utan mat, så matar gärna skator kråkor mfl.
Ser aldrig tecken på att de stora ger sig på de små fåglarna men är det av den anledningen det ibland föreslås särskilda behållare för småfåglarna?
Vad gäller gnagare hörde jag att de kan bli mer synliga om det finns frön på marken, men att detta inte innebär att de blir fler än de normalt är.