Guide: Så gör du ditt eget fotogömsle

Translate this guide to building your own photo hide.

471233_10150604256409825_876907338_o

Att tillverka sitt eget fotogömsle är inte så knepigt om du är lite händig. Det blir billigare och dessutom förhoppningsvis precis som du vill ha det. Foto: Marie Gillander

Tillhör du dem som köpt ett dyrt fotogömsle och upptäckt att fotogluggarna inte riktigt suttit i den höjd du tänkt? Då är du inte ensam och själv har jag inhandlad flera olika modeller i hopp om att det ena skulle passa bättre än det andra. Detta ledde till att jag bestämda mig för att tillverka ett eget modifierat litet krypin.

Det första gömslet gjorde jag helt från grunden. Jag tog ett uttjänat tvåmanna kupoltält och sprättade loss alla delar. Sedan köpte jag ett kamouflagefärgat tyg och använde de lösa tältdelarna som en mall och klippte till och sydde ihop det. Jag blev mycket nöjd med gömslet och använde det ofta. Tyvärr var det förmodligen fler än jag som tyckte om det, för det fick fötter och försvann någonstans i tjäderskogen en obevakad natt. Hela den sommaren gick jag och tjurade över att mitt favoritgömsle var borta. Senare på hösten passerade jag en matbutik och till min förvåning, där på en hylla halvt gömd  bakom insidan av disken, låg en hel hög med kamouflagefärgade pop up-tält. Mjölken glömde jag köpa men jag fick två stycken tremanna-tält med mig hem till priset av 398 kronor. Billigare än så kan det nog inte bli och gör man sådana här fynd gör det ju heller ingenting om man ger sig på ett tält för att testa om det är möjligt att modifiera om det till det perfekta fotogömslet.

Så här gjorde jag

 1. Monterande upp gömslet och ställde in stativ och installerade kameran med teleobjektivet på. Ställde även in en liten så kallad strandstol som jag brukar använda när jag sitter och inväntar fototillfällen. Satte mig tillrätta och sänkte stativet till den nivå som kändes bra, tillräckligt lågt men ändå så pass högt att jag inte behövde böja nacken allt för mycket. Det ska vara bekvämt när det kan bli många och långa timmars väntan. steg 6_redigerad-1
 2. Tog en tuschpenna och markerade ut den höjd där teleobjektivet skulle föras ut. Ritade en rektangel med rundade hörn, ungefär tre gånger så brett och två gånger så högt som teleobjektivets diameter. Detta för att få rörelsefrihet samt att slippa avslöjande rörelser i tältduken som annars kan förekomma om man har för snävt vridmoment. Se bild:vridmoment
 1. Markerade ut två långa smala tittgluggar strax ovan gluggen. Anledningen till att de är så långsmala är för att minimera insyn samt om det skulle komma en regnskur så skvätter det inte direkt in. Cirka 4 cm gånger 20 cm. Större än så behöver de inte vara för att du ska se alldeles utmärkt genom titthålen.
 1. För att ha möjlighet att komma riktigt lågt ner och fotografera även i markhöjd lade jag mig på magen och placerade kameran på en riskudde. Sedan upprepade jag proceduren med att markera med tuschpennan vart jag ansåg var mest lämpligt.

Då jag hade tänkt sätta fast tygtuber att föra objektivet igenom mätte jag omkretsen runt de rektangelformade hålen. I mitt fall blev det ungefär 30x15x2= 90 cm i diameter. Längden på tuben räknade jag med ca 35 cm. Eftersom jag hade planerat ha tre tygtuber köpte jag 1½ meter tyg av nylon som var lätt, gav någorlunda regnskydd och i en färg som passade. Köpte även ca 50 cm svart tyll (liknande myggnät) för att använda framför kikhålen samt två tuber textillim för att i slutskedet limma fast allt på tältet.

Antalet titthål och hål för objektiv är bara ett förslag, men beror också på hur mycket plats du har i gömslet.

 1. Klippte till tygtuberna och sydde ihop dem i underkant. Vek in ca 2 cm i yttre delen och sydde en kanal, lämnade 1½ cm för att kunna trä igenom ett snöre och sätta dit en dragsko för att kunna spänna tuben runt ditt objektiv. Se bild:tub
 1. Nu till det roliga – att klippa i tältduken för att montera tygtuberna. Försiktigt klippte jag ca 3 cm innanför de markeringar jag gjort. I hörnen klippte jag små snittar så att det skulle gå enkelt att vika över själva tygtuben. Trädde sedan igenom tygtuben och lade tältduken omlott över tyget. Nålade fast allt och kontrollerade att det passade som det var tänkt. Fick justera en aning genom att klippa upp lite extra i hörnen men fick till det till slut.
 1. Tog fram textillimmet. Lossade på en nål i taget och klickade dit lite lim, smetade ut det med fingret och satte fast nålen igen. Upprepade proceduren hela vägen runt.
 1. Sedan var det dags för tittgluggarna. Klippte till tylltyget i något större bitar än de markeringar jag gjort på tältduken. Lade en limremsa runt hela markeringen, tryckte dit tyllet och nålade fast så det inte skulle lossa under tiden det torkade.steg 5
 1. Nu var det bara att vänta på att allt skulle torka. Efter ungefär ett dygn var det så pass torrt kring tygtuberna att jag kunde lossa på alla nålar. Sedan granskade jag noga och limmade lite extra här och var och såg till att allt var tätt och bra.
 1. Nu tog jag fram saxen och började försiktigt klippa ut titthålen i tältduken runt där limmet satt. Var oerhört noga med att inte råka klippa i tyllet. Det blev inte spikraka kanter men det var bara till sin fördel då det såg mer naturligt ut med naggade kanter. Jag lade på lite extra lim för att vara säker på att det inte skulle lossna och tältduken rämna.

Ytterligare ett dygn senare packade jag ihop tältet och drog ut i skogen för ett test. In med alla grejer, upp med stativ och kamera och satte mig tillrätta. Trädde objektivet igenom tyggluggen och drog åt med dragskon på insidan.

Även om det denna morgon inte dök upp något intressant motiv så var jag i allra högsta grad nöjd med resultatet jag hade åstadkommit.

Detta behöver du:

 • Ett tält. Finns att köpa billiga tält i kamouflagefärg hos till exempel www.rodastjarnan.se
 • Det räcker bra med ett 3-mans tält. Kostar ungefär 399 kronor.
 • Extra tyg (ca 150 cm) samt tyll/myggnät (ca 50 cm) för objektivgluggar samt titthål.
 • Textillim, det går åt rätt så mycket så räkna med en per tubhål inkl tittgluggar.
 • Sax
 • En burk nålar
 • Snöre
 • En dragsko per tygtub. Hur många gluggar du vill ha bestämmer du givetvis själv men två eller tre är att föredra.

Lycka till! färdigt tält

Om du har frågor om tillverkningen är du välkommen att kommentera artikeln.