Gruvbolaget Northland slipper åtal för fem miljöbrott

Myr nära Jokkmokk. Foto: Gunilla Falk http://www.natursidan.se/fotografer/naturfotograf-gunilla-falk/

Myr nära Jokkmokk. Northland har bland annat sänkt vattennivån i en skyddsvärd myr. Foto: Gunilla Falk

Gruvbolaget Northland Resources kommer inte att åtalas för fem misstänkta miljöbrott i samband med gruvdrift i Kaunisvaara utanför Pajala. Alla förundersökningar har lagts ned mot gruvbolaget. Kammaråklagare Aino Alhem säger till P4 Norrbotten ”att det kommer in en anmälan om åtal betyder inte med automatik att brott kan anses ha begåtts”.

Natursidan har tidigare skrivit om att Northland sänkte grundvattnet med 17 meter utanför Pajala.

Förra året anmälde Länsstyrelsen i Norrbotten Northland för fyra misstänkta miljöbrott och ett misstänkt brott som gällde bolagets transporter. Bolaget misstänktes bland annat för att ha skadat skyddsvärd natur och att ha byggt en del av gruvverksamheten på annans mark. Åklagaren har nu kommit fram till att de misstänkta brotten antingen varit preskriberade, eller av andra skäl inte kan leda till åtal.

Redan 2014 fanns misstankar om att Northland Resources gjort sig skyldigt till miljöbrott vid Pajalagruvan. Länsstyrelsen fick då in uppgifter om att grundvattnet i den skyddsvärda blötmyren i närheten av Kaunisvaaragruvan sjunkit långt mer än vad gruvbolaget räknat med från början.

Förutom länsstyrelsen har en privatperson anmält ett misstänkt miljöbrott vad gäller tågtransporterna med malm för att de dammade, men även den förundersökningen har lagts ned. Inget av de misstänkta brotten i samband med gruvdriften i Kaunisvaara leder alltså till åtal.

Enligt David Berggård, miljöhandläggare vid länsstyrelsen är det ovanligt att länsstyrelsens åtalsanmälningar får några rättsliga följder.

– I den absoluta huvuddelen läggs brottsmisstanken ned, säger han.

Källa: Sveriges Radio