Gruvbolag lämnar kvar skräp i naturen – resurser saknas för kontroller

Gruvbolag struntar i att städa efter sig trots att det är deras skyldighet. I Barsele nära Storuman har företaget Orex Minerals lämnat kvar ett stort antal långa järnrör och ett hundratal borrhåll som inte har pluggats igen. Resurser saknas för att kontrollera städningen, enligt Bergsstaten.

Roger Olsson, miljöinspektör i Storuman undersökte området i höstas efter att ett tips hade kommit in. Han säger i en intervju till SVT Västerbotten:

– Det var trasiga järnrör som stack upp på mellan en halv och en meter ur marken. Det är ju naturligtvis farligt både för människor och för djur, särskilt vintertid. Man frågar sig vem som har tillsyn över den här verksamheten?

LÄS ÄVEN: • Gruvbolaget Northland slipper åtal för fem miljöbrott.

Borrhålen var inte igenpluggade vilket innebär att metaller kan läcka ut i närområdet och ur en del hål sprutade det vatten. På marken låg bitar av borrkärnor kvar. Bolag som letar efter mineraler är skyldiga att städa upp efter sig men detta har inte skett i Barsele och det sker sällan på andra platser.

Myndigheten Bergsstaten har ansvaret för att kolla att prospektörerna städar efter sig, men där säger man att man saknar resurser för att sköta detta uppdrag.

– Vi har inte resurser till det. Man kan diskutera om man skulle ha ett system med systematisk tillsyn. Men det skulle kräva helt andra resurser, säger bergmästaren Åsa Persson till SVT Nyheter Västerbotten. Hon vet inte heller om resurser kommer att finnas i framtiden.

LÄS ÄVEN: • Dyrt för staten att städa efter gruvbolag.

I en statlig utredning från 2012 uppmärksammades det att Bergsstaten inte klarar av att sköta tillsynen. Slutsatsen i utredningen var att Bergsstaten skulle behålla ansvaret för att sköta tillsynen av att prospektörerna städar efter sig och att det skulle handla om en ”systematisk tillsyn”.

Källa: SVT Västerbotten