Gå till innehållet

Greenpeace stoppar rysk fossilgas på väg till Sverige

Aktivister från Greenpeace Norden hindrar just nu fartyget Coral Energy från att pumpa i land sin last med rysk fossilgas vid Gasums LNG-terminal i Nynäshamn. Foto: Greenpeace

Ett fartyg skulle idag återigen ha lämnat fossilgas från det ryska statliga oljebolaget Gazprom i Nynäshamn. Men aktivister från Greenpeace Norden hindrar fartyget och uppmanar regeringen att sätta stopp för importen av rysk fossilgas.

Med hjälp av segelfartyg, kajaker och aktivister som klättrat upp i ställningar hindras nu fartyget Coral Energy från att pumpa i land rysk fossilgas från Gazprom vid Gasums LNG-terminal i Nynäshamn. Greenpeace har beräknat att svenska hamnar sedan krigsutbrottet fortsatt att ta emot ungefär 100 000 kubikmeter (100 miljoner liter) flytande fossilgas (LNG) till ett värde av cirka 1,7 miljarder kronor från det ryska statliga oljebolaget Gazprom. Som Gasuns kunder i Sverige pekas bland andra Circle K-stationer, Viking Line-färjor och industrier som petroleumbolaget Nynas AB ut.

Greenpeace förtydligar att alla aktioner “genomförs med högsta prioritet på säkerheten för såväl aktivister, personal och utrustning på området. Samtliga aktivister är erfarna klättrare och använder sig av ATEX-klassad utrustning för arbete i farliga miljöer. Aktivisterna har även mätutrustning för att säkerställa att de inte de inte exponeras för några farliga ämnen när de vistas på området”. Foto: Greenpeace

– Att rysk fossilgas fortfarande tillåts flöda in till Sverige, mer än ett halvår efter att Putin inledde sin blodiga invasion av Ukraina, är oacceptabelt. Vi vet att alla fossila bränslen från Ryssland finansierar kriget. Riksdagen har gett regeringen ett tydligt uppdrag att stoppa all import av rysk energi till Sverige och det är Magdalena Anderssons skyldighet att agera på detta, säger Karolina Carlsson, kampanjledare på Greenpeace och fortsätter:

– Alla fossila bränslen eldar på krig och konflikter, koncentrerar resurser och makt över energi till ett fåtal och förvärrar den akuta klimatkrisen. För att nå en fredlig och trygg framtid behöver vi fasa ut all fossil energi och även minska vår totala energianvändning, säger Karolina Carlsson.

Källa: Greenpeace

Mer att läsa