Gå till innehållet

Greenpeace: EU planerar att tillåta bidödande bekämpningsmedel

Bi. Foto: mhx from London, United Kingdom – Bee on a Flower, CC BY-SA 2.0, Länk

Enligt Greenpeace planerar EU-kommissionen att ta bort skyddet för bin som ledde till att tre bidödande bekämpningsmedel förbjöds 2018. Det kan leda till att andra insektsgifter med liknande effekter får fritt fram. Detta efter påtryckningar från kemiindustrin och regeringar.

I veckan ska representanter för Europas regeringar diskutera bekämpningsmedlen och enligt en ny rapport från Greenpeace Research Laboratories kan det bli tal om att underlätta för insektsmedel som visat sig skadliga mot humlor och vilda bin.

LÄS ÄVEN: • Humleexperten Dave Goulson om jordbruk och bekämpningsmedel

– Ministrar gillar att presentera sig som binas hjältar i hemländerna, men bakom stängda dörrar i Bryssel gör de grovjobbet åt företagen som tillverkar bekämpningsmedlen. Efter förbudet mot tre neonikotinoider i fjol vill nu ministrar göra det omöjligt att förbjuda insektsmedel som är lika farliga mot bin. Om dessa regeringar får sin vilja igenom kommer lantbrukare och trädgårdsmästare kunna byta ut de förbjudna kemikalierna mot andra farliga medel, säger Greenpeaces talesperson i EUs matpolitik, Franziska Achterberg.

LÄS ÄVEN: • EU inför förbud mot vissa bidödande bekämpningsmedel

Det gäller regeringarna i Grekland, Irland, Italien, Nederländerna, Spanien, Slovenien och Storbritannien som alla var för ett förbud av de tre neonikotinoiderna, men som nu inte vill se samma förbud mot andra insektsgifter. Faktum är att bara Frankrike och Österrike hittills motsätter sig EU-kommissionens planer, enligt Greenpeace.

Källa: Greenpeace

Mer att läsa