Greenpeace: Coca-Cola motarbetar återvinning av plastflaskor

Slängd Coca Cola-plastflaska. Foto: FromSandToGlass via Flickr https://www.flickr.com/photos/ericabreetoe/

Slängd Coca-Cola-plastflaska. Foto: FromSandToGlass via Flickr

Enligt en undersökning av Greenpeace har företaget Coca-Cola använt lobbying för att motarbeta Skottlands och andra EU-länders planer på att minska nedskräpningen i landet. 

Enligt dokumenten som Greenpeace kommit över vill Coca-Cola stoppa det återvinningssystem med pant som idag finns bland annat i Sverige, Danmark och Tyskland, och som nu efterfrågas även i andra länder. Bolaget har spenderat ungefär tio miljoner kronor för att påverka EU-kommissionen och har även i flera år bearbetat politiker i Skottland. Anledningen är att Coca-Cola och andra dryckesföretag menar att återvinningssystemet kan påverka deras affärsverksamhet negativt.

LÄS ÄVEN: • Tung lobbying påverkar EU att slopa mål om minskat avfall

Greenpeace har fått bekräftelser från skotska politiker att de kontaktats av Coca-Cola och andra industrirepresentanter vid ett flertal tillfällen och att dessa även jobbat med samma fråga i andra länder.

Coca-Cola menar att de har haft möten med många parter och att diskussionerna handlar om hur man kan minska nedskräpningen och ökar återvinningen. De hävdar också att konsumenterna inte vill ha ett sådant system och att det kommer påverka affärsverksamheten negativt. Enligt undersökningar som gjorts av media är dock en klar majoritet i Storbritannien för ett återvinningssystem med pant.

LÄS ÄVEN: • Ny studie: Så mycket plast hamnar i haven

I Storbritannien återvinner ett medelhushåll bara 270 av 480 plastflaskor som används per år och varje dag är det 16 miljoner plastflaskor som inte återvinns i Storbritannien.

Källa och mer information: Greenpeace