Gå till innehållet

Gråvalar minskar – både i antal och storlek

Det går dåligt för världens gråvalar. Antalet har halverats på enbart sju år. Nu har forskare upptäckt att de även snabbt minskat i storlek. Det kan vara ännu ett oroväckande tecken.

Det är en ny studie från Oregon State University (OSU) som kommit fram till att de gråvalar som tillbringar sina somrar utanför Stilla havets nordvästra kust har genomgått en betydande minskning i kroppslängd sedan år 2000. Efter mätningar av 130 individer med känd eller uppskattad ålder kunde forskarna fastställa att en fullvuxen gråval som föddes 2020 förväntas nå en vuxen kroppslängd som är 1,65 meter kortare än en gråval som föddes före 2000. Det innebär en minskning på ungefär 13 procent.

Som om människor skulle krympa 30 cm på 20 år

Om vi människor skulle drabbas av en likadan förändring i kroppslängd skulle vi gå från en snittlängd på 180 cm till 150 cm på bara 20 år.

Den kraftiga och snabba minskningen oroar forskarna.

– Det här kan vara en tidig varningssignal om att den här populationen börjar minska eller inte är frisk. Och valar anses vara ekosystemets vaktposter, så om valpopulationen inte mår bra kan det säga en hel del om själva miljön, säger K.C. Bierlich, medförfattare till studien och biträdande professor vid OSU:s Marine Mammal Institute i Newport.

Kan påverka hela ekosystem

– I allmänhet är storleken avgörande för djur. Det påverkar deras beteende, deras fysiologi, deras livshistoria, och det har kaskadeffekter för djuren och för det samhälle de är en del av, säger Enrico Pirotta, huvudförfattare till studien och forskare vid University of St Andrews i Skottland.

Det är bara ungefär 200 av världens cirka 14 500 gråvalar som lever vid grunda vatten på Stilla havets nordvästra kust. De flesta håller sig ute på de arktiska haven. Över 14 000 gråvalar kan låta mycket, men de har minskar snabbt i antal. 2016 fanns det nästan 27 000 individer. Den troliga orsaken är att klimatkrisen får isen på Arktis att smälta snabbare så att valarna hittar mindre föda.

Tidigare studier på bland annat hästdjur, bardvalar och atlanttorsk visar att förändringar i kroppsstorlek kan vara tidiga signaler på populationsminskning eller till och med kollaps av hela bestånd.

Källor: Oregon State University och Global Change Biology

Mer att läsa