Gå till innehållet

Granngården och veterinärkedjan Evidensia slutar ge stöd till djurhem efter reaktioner i sociala medier

Granngarden-610x319Butikskedjan Granngården hade ett samarbete med Djurskyddet Sverige och gav stöd åt framför allt katthem som tar hand om katter utan ägare. Nu har Granngården avslutat samarbetet på grund av reaktioner som de fått “från en del av våra kunder”.  Djurskyddet Sverige menar att det är “ett gäng arga jägare som dragit igång ett Facebookuppror “. Nu har även veterinärkedjan Evidensia Djurvård avbrutit sitt samarbete med Djurskyddet Sverige, efter bara tre dagar och efter mängder av kommentarer på företagets Facebooksida från upprörda jägare.

– På grund av reaktioner som vi fått från en del av våra kunder väljer vi att avbryta vårt samarbete med Djurskyddet Sverige. Vårt arbete med att stödja hund- och katthem runt om i Sverige fortsätter genom andra samarbeten, skriver Granngården på sin Facebook-sida.

Bakgrunden är att bland annat Svensk Jakt uppmärksammat att Djurskyddet Sverige motsätter sig vargjakt, säljakt och jakt med fällor. Artikeln fick många läsare att höra av sig till Granngården med hot om bojkott. Tidningen har nu även kollat upp vilka företag som sponsrar andra “jaktfientliga organisationer” som Världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen och på deras Facebook-sida skriver många av deras följare att de tänker börja bojkotta även dessa företag.

Organisationen Landsbygdsupproret har också engagerat sig i protesterna mot att Granngården stöder Djurskyddet Sverige och är mycket nöjda med det avslutade samarbetet.

– De har lyssnat på oss medlemmar, det känns fantastiskt bra. Djurskyddet och de andra organisationerna står ju inte på lantbrukarnas sida, tvärtom. De motarbetar oss, de vill ha bort oss, de vill inte ha någon djurproduktion i det här landet. Det är den bistra sanningen, säger Erika Sörengård ordförande i Landsbygdsupproret och i Landsbygdspartiet till tidningen ATL.

Sammanlagt ska Granngården på ett dygn ha fått över 50 kritiska kommentarer på sin Facebooksida. Åsa Hagelstedt, generalsekreterare för Djurskyddet Sverige är mycket besviken på att Granngården avslutar samarbetet innan det ens hunnit komma igång.

– Vi har från början varit tydliga med var Djurskyddet Sverige står i olika frågor, och vi har varit minst lika tydliga med att samarbetet med Granngården bara gäller en del av den breda verksamhet vi bedriver. De hade avtalat att stötta våra föreningars arbete att hjälpa hemlösa sällskapsdjur. De behöver inte försvara eller stå bakom alla ställningstagande som vi har i olika frågor. Att Granngården helt plötsligt valt att avbryta samarbetet med oss på grund av att ett gäng arga jägare dragit igång ett Facebookuppror och hotar att sluta handla hos dem är beklagligt. Främst därför att det drabbar våra lokalföreningar och ytterst de hemlösa sällskapsdjuren, säger Åsa Hagelstedt.

Nu skriver istället många följare av Djurskyddet Sverige på Facebook att de kommer bojkotta Granngården.

Uppdaterat 14 april kl 18:30:
Nu har även veterinärkedjan Evidensia Djurvård avbrutit sitt samarbete med Djurskyddet Sverige, efter bara tre dagar. Anledningen är samma som för Granngården – påtryckningar från privatpersoner.
– Flera av Evidensias kunder har reagerat kraftigt och tolkat det som att vi sponsrar Djurskyddets verksamhet och delar allas deras värderingar. Vi arbetar med djurhälsa och djursjukvård och tar inte ställning till frågor runt till exempel jakt och rovdjurspolitik. Eftersom fokus hamnat på fel frågor väljer vi nu att inte fortsätta med vårt samarbete. Ambitionen att arbeta med förebyggande frågor finns kvar men det får ske inom andra ramar meddelar Eva Engström, marknadschef på Evidensia Djursjukvård.

Källor: ATL, Svensk Jakt, Evidensia och Djurskyddet Sverige

Mer att läsa