Goda chanser att se meteorregn i natt

Meteorregn. Foto: ESO/S Guisard - http://www.eso.org/public/images/potw1033a/. Licensierad under CC BY 4.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_2010_Perseids_over_the_VLT.jpg#/media/File:The_2010_Perseids_over_the_VLT.jpg

Meteorregn. Foto: ESO/S Guisard. Licensierad under CC BY 4.0 via Wikimedia Commons.

I natt finns det goda möjligheter att se ett meteorregn i hela landet. Ta dig ut en bit från störande ljus någon gång efter klockan ett och spana upp mot natthimlen.

Det är den årliga passagen av meteorregnet Perseiderna som kan ses från jorden natten till torsdag. I år är förutsättningarna för att se dem extra gynnsamma.

– Ja vi har väldigt bra svart, himmel just nu, eftersom det är nymåne, och sen kan meteorregnet inträffa precis var som helst på himlen, men chansen är större att se något om man tittar lite mer åt söder och tittar någon gång mellan elva på kvällen och soluppgången klockan fem till sex. Allra störst chans att se något är mellan tre och fyra på kvällen, säger Eric Stempels, astronom vid Uppsala universitet, till P4 Uppland.