Gigantiskt dammbygge i Amazonas stoppas

Amazonas. Foto: By Lincoln Barbosa - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32830847

Amazonas. Foto: By Lincoln Barbosa, CC BY-SA 3.0

Brasiliens miljödepartement Ibama, har beslutat att inte godkänna bygget av den enorma dammen kallad ”São Luiz do Tapajós”, i hjärtat av Amazonas.

Tidigare har Natursidan skrivit om den gigantiska dammen som skulle byggas i hjärtat av Amazonas. Vattenkraftsbygget skulle medföra att 729 kvadratkilometer regnskog dränks vilket skulle drabba Munduruku-folket som är beroende av flodens ekosystem för sin överlevnad.

Att projektet stoppas är en seger för Munduruku-folket och för de miljökämpar och miljöorganisationer som har arbetat för att stoppa exploateringen. Enligt Greenpeace har fler än 1,2 miljoner människor runt världen sagt nej till dammen och gett sitt stöd till Munduruku-folkets kamp.

Beslutet byggs på rapporter från den statliga åklagarmyndigheten (Advocacia-Geral da União, AGU), Funai- myndigheten för ursprungsbefolkningen och miljödepartementet Ibama. Tidigare har den federala regeringen menat att landområdet inte behövde skyddas eftersom det inte var erkänt som ursprungsbefolkningens område. Men i april i år erkändes landområdet som tillhörande ursprungsbefolkningen och därför godkändes inte licensen för bygget.

Tapajósfloden är ännu relativt orörd och vattnet är rikt på liv, exempelvis lever amazonasdelfiner här, en av världens få sötvattensdelfinarter. Stränderna föder hundratals olika fåglar, ödlor och andra kräldjur. Det finns däggdjur som jaguar, jättemyrslok och det lilla kattdjuret ozelot.

Den planerade jättedammen ”São Luiz do Tapajós”, var även ett hot mot klimatet. Att bygga en enorm anläggning ger upphov till utsläpp och när regnskogen översvämmas avges växthusgaser då vegetation och jord förmultnar i vattnet.

Kampen är dock inte över. Brasilien har fler planer för Tapajósdalen. De planerar att bygga 43 andra stora vattenkraftsprojekt i dalen, stora dammar som ska stå färdiga till år 2022.

Samtidigt planerar transportdepartementet att omvandla floden Tapajós och dess bifloder Teles Pires och Juruna till industriella vattenvägar för transport av sojabönor. De ska föras från Brasiliens inre till hamnar i Amazonas och sedan till Atlanten för export. Denna plan för vattenvägstransporterna är känd som ”Tapajós Complex” och kommer också säkerligen att mötas av konflikter. Vattentransporterna kan bara fungera om dammarna byggs, inklusive den stora planerade Chacorão-dammen, som kommer att innebära att 18 700 hektar av Mundurukufolkets mark översvämmas.

Enligt Greenpeace är det bättre om Brasilien fokuserar på andra förnybara energikällor som sol och vind. Med de rätta investeringarna är det möjligt att generera samma mängd energi som genom de planerade dammbyggena, menar de.

Källor: Greenpeace, Mongabay