Gigantiskt dammbygge i Amazonas skjuts upp

Amazonas. Foto: By Lincoln Barbosa - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32830847

Amazonas. Foto: By Lincoln BarbosaOwn work, CC BY-SA 3.0

Tidigare har Natursidan.se skrivit om att Brasilien planerar att bygga en gigantiskt damm – São Luiz do Tapajós, med en bredd på 7 km mitt i hjärtat av Amazonas regnskog. Nu skjuts bygget upp, skriver Greenpeace International i sin blogg.

Det är Brasiliens miljödepartement, Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis– Ibama, som har bestämt att riskerna med dammbygget är för stora för Mundurukufolket som bor vid floden. Förhoppningen finns hos miljöaktivister och ursprungsbefolkningen att hela bygget stoppas för all framtid.

LÄS ÄVEN: • Brasilien planerar gigantiskt dammbygge i Amazonas regnskog.

Om dammen byggs kommer ett stort regnskogsområde svämmas över med vatten och Mundurukufolkets mark förstöras. Tre byar skulle vara tvungna att flytta. Enligt brasiliansk lag så är det förbjudet att flytta urbefolkning bort från sin mark förutom i extrema situationer som vid en naturkatastrof eller vid en epidemi och då ska de kunna återvända så fort risken är över. Men för att få lagligt skydd måste Murdurukufolkets landområden först erkännas officiellt. Murdurukufolket har kämpat för ett erkännande av sina landområden i åratal utan framgång, inget har hänt förrän nu. Nyligen kom en rapport från ett departement i den brasilianska regeringen att 178 000 hektar, ett landområde kallad Sawré Muybu, har erkänts som mark tillhörande Mundurukufolket. Men den officiella processen är inte färdig än och dammbygget är bara tillfälligt stoppat.

São Luiz do Tapajósdammen skulle inte bara skada ursprungsbefolkningens levebröd, dammen skulle också förstöra ett regnskogsområde med stor biologisk mångfald. En rapport från Greenpeace Brazil har redan redovisat den negativa påverkan dammen kommer att ha och rekommenderar miljödepartmentet att inte tillåta bygget. Ibamas beslut att lägga projektet på is ses som en stor framgång men faran är inte över. Fortsatta protester från allmänheten är viktiga, enligt Greenpeace. Miljöaktivister kräver fortfarande att europeiska företag som Siemens och Andritz drar sig ur detta destruktiva projekt.

• Här kan man skriva under för att stoppa dammbygget

Källa: Greenpeace