Gå till innehållet

Gästkrönika: Är det plötsligt okej att fota örnar i bo när vi är utomlands?

Nicklas Cederqvist, aktiv fågelskådare sedan 70-talet, funderar över naturturismföretag som guidar turister till örnbon och folk som publicerar bilder på rovfåglar i bon.

”År 1979 gick jag med i Fältbiologerna eftersom min familj hade noterat ett stort fågel- och naturintresse från min då 14-åriga sida. Medlemskapet i Fältbiologerna ledde bland annat till en stor kärlek till fåglar och fågelskådning som drygt 40 år senare lett till att jag alltid har en kikare av något slag i min direkta närhet.

På grund av egetföretagande så är jag ganska aktiv i sociala medier och för ungefär en månad sedan såg jag ett inlägg om en nyligen avslutad skådar-resa. Inlägget finns i skrivande stund kvar på FB.

Inlägg om skådarresor är frekvent förekommande på FB. Dock illustreras detta specifika inlägg med fem bilder, som alla syntes -och fortfarande syns- samtidigt i översta delen av inlägget.

Man behöver alltså inte klicka på inlägget för att se de fem bilderna. 164 personer har tryckt på ”gillaknappen”. Av de fem bilderna föreställer tre olika mindre mark- eller busklevande fågelarter och de två andra bilderna föreställer örnar i bon, däribland på den internationellt rödlistade harpyjan.

Redan innan jag blev medlem i Fältbiologerna lärde jag mig att bofotografering var tabu. Det var något man inte gjorde eftersom det kunde störa fåglarnas häckning och till och med spoliera densamma. Detta har alltid understrukits, särskilt så för rovfåglar. Men här gillar alltså minst 164 personer dessa två bilder av örnar i redet, vilket för mig är ofattbart. Jag ifrågasatte detta i inlägget, för drygt tre veckor sedan. Där frågade jag explicit om bofotografering är ok utomlands, men inte i Sverige. Dessvärre genererade frågan inga kommentarer alls och till och med upphovsmannen ignorerade min kommentar. Däremot bifogade en person ytterligare en bild på en harpyja i bo för att jämföra dräkt/ålder på fåglarna..! I inlägget höjs den lokala guiden till skyarna för att han är så bra som guide.

Är det okej att fotografera rovfåglar i/på boet, men inte i Sverige? Men helt ok utomlands? Är en guide som leder grupper av skådare till fågelbon en fantastiskt bra guide? Bland dem som tryckte på like i inlägget finns bland, hårdskådare, konstnärer och vanliga söndagsflanörer också medlemmar i föreningen Naturfotograferna. Det första som dyker upp på Naturfotografernas hemsida är följande text: ”Naturfotograferna/N är en förening som sedan 1966 samlat Sveriges bästa naturfotografer. Naturfotografernas kärnvärden bygger på fotoetik, naturvårdsengagemang, ärlighet och äkthet.”

Är det fotoetiskt att fotografera rovfåglar på bo? Jag anser att man har ett ganska tungt ansvar att uppträda på ett etiskt försvarbart sätt när man har jobbat ihop till tusentals så kallade vänner på Facebook. Att sedan mer än 160 personer väljer att ryggdunka beteendet gör onekligen saken värre. Många av dessa är för övrigt nära vänner till mig. Så vad hände undervägs?

Jag förstår vad de som nu känner sig utpekade kommer att replikera; nuförtiden kan man fotografera fåglar från mycket stort avstånd, med modern optik/kamerateknik. MEN, om man har tusentals vänner på FB så sänder man ut budskap om att det är okej att fotografera fåglar i bo och då ska man ha så pass mycket omdöme att man inte tar dylika bilder, än mindre publicerar dem. Vissa natur-resebyråer accepterar inte guider som leder skådare till bon.

Att naturintresserade människor som har råd, åker utomlands för att se (nya) djurarter ifrågasätts ibland och brukar försvaras av argument som att dessa resmål och lokala ekonomier gagnas av det naturturismen genererar. Exempelvis valskådning eller fågelskådning med hjälp av lokala guider/företag.

Men har kryssen blivit så viktiga att man skiter i ens gamla värderingar?”

/Nicklas Cederqvist

Mer att läsa