Gå till innehållet

G20-länderna ger fyra gånger mer stöd till fossila än förnybara bränslen

fossil kraftverk

Kraftverk i Polen. Foto: Pibwl, CC BY-SA 3.0.

Enligt en ny rapport från flera miljöorganisationer ger världens rikaste länder fyra gånger så mycket finansiellt stöd till den fossila industrin jämfört med förnybar energi. Det rapporterar The Guardian.

Det finansiella stödet kommer i form av lån med generösa återbetalningskrav, garantier från regeringar och stora subventioneringar av kol, olja och gas. Detta samtidigt som forskare menar att de fossila reserverna måste stanna i marken för att planeten ska kunna undvika två graders uppvärmning.

I snitt gav G20-länderna över 600 miljarder kronor av de offentliga finanserna till fossilindustrin per år mellan 2013 och 2015. Motsvarande siffra för förnybar energi var 157 miljarder kronor.

– G20-ledarna gillar att prata om klimatet, men det är tydligt att det bara är tomt prat. Medan de berömmer varandra för att investera i förnybar energi på hemmaplan skickar de miljarder dollar till smutsiga fossila bränslen i utvecklingsländer, säger Kate DeAngelis från Friends of the Earth US (Jordens vänner) till The Guardian.

 

Inte ens Tyskland, som ofta ses som ett föregångsland i klimatfrågan, ger mer pengar till förnybar energi än till fossila bränslen. Ryssland och Argentina ger inte ett öre till förnybara energikällor, men över 8 miljarder kronor var till fossilindustrin.

Rapporten är gjord av Oil Change International, Friends of the Earth US, Sierra Club och WWF Europe.

Källa: The Guardian

Mer att läsa