Fyra miljoner kvadratkilometer skyddas i Stilla havet och Atlanten

En albatross vid Tristan da Kunha. Foto: UltraPanavision via Flickr

En albatross vid Tristan da Kunha. Foto: UltraPanavision via Flickr

Det blir skyddade områden runt fyra öar i Stilla Havet och i södra Atlanten, områden som tillhör Storbritannien. Att borra efter olja blir förbjudet och i områden på sammanlagt en miljon kvadratkilometer blir det stopp för kommersiellt fiske, enligt ett pressmeddelande från Storbritanniens regering.

Runt Pitcairn Islands blir ett av världens största områden med fiskeförbud på 840 000 kvadratkilometer. Havet vid öarna har välbevarade ekosystem med koraller och många fiskarter som inte finns någon annanstans i världen.

445 000 kvadratkilometer kommer att skyddas kring ön St Helena i södra Atlanten. Där lever bland annat valhajar, havssköldpaddor och knölvalar.

445 390 kvadratkilometer blir skyddat kring ön Ascension. Här lever Atlantens största koloni med gröna havssköldpaddor, hälften av området kommer att ha fiskeförbud. Området kring ön Tristan da Cunha blir på 750 510 kvadrat kilometer. I det ingår Gough Island som är ett av UNESCO:s världsarv med arter som atlantpingviner och tristanalbatrosser.

Nyligen utökade USA ett reservat, Papahānaumokuākea Marine National Monument utanför Hawaii till 1,5 miljoner kvadratkilometer. Där kommer att råda förbud mot fiske, oljeborrning och liknande exploatering.

Källa: GOV.UK