Gå till innehållet

Fullspäckad helg om klimat och miljö 4-6 maj

Medverkande på Klimatriksdagen 2018.

Helgen 4-6 maj 2018 sker årets största klimatpolitiska evenemang – Klimatriksdagen. Ett nätverk av eldsjälar har lyckats samla en imponerande mängd miljöprofiler till tre heldagar om de långsiktiga framtidsfrågorna. Dessutom har det tagits fram konkreta förslag till politiska åtgärder som ska presenteras för riksdagspartierna. 

– Vårt mål är att skapa en opinion i frågan och påverka den kommande valrörelsen att mer handla om klimatfrågan. Trots att klimatet ofta beskrivs som vår tids ödesfråga hamnar den fortfarande ofta i skymundan i debatten. Inför valrörelsen ser vi Klimatriksdagen som en plattform för alla som oroar sig, en samlingspunkt för olika aktörer och privatpersoner i Sverige som på olika nivåer anser att frågan är av vikt. Med gemensamma krafter kommer vi kunna lyfta frågan högt på valagendan, berättade Ulrika Wilhelmsson, när Natursidan intervjuade henne i höstas.

LÄS ÄVEN: • Intervju om Klimatriksdagen 2018

Hon var med och drog igång initiativet 2014 och nu närmar den stora helgen sig. 4-6 maj går Klimatriksdagen av stapeln och söndag den 22 april är sista dagen för att anmäla din medverkan. Som deltagare kan du bland annat delta i folkriksdagen där de “bästa förslagen som ska visa vägen för framtidens klimatpolitik” röstas fram.

– Det har kommit in 249 motioner och intresset för vilka som röstas fram är stort. Vår förhoppning är att det ska komma mer än 1000 delegater till Klimatriksdag 2018 från runt om i landet som tillsammans röstar fram de förslag som vi sedan för vidare till riksdagen, säger Karin Sundby, ordförande i Klimatriksdagen.

Dessutom har Klimatriksdagen ett stort utbud av andra aktiviteter. Det imponerande programmet innehåller bland annat föreläsningar, utställningar, ett forum för hållbara lösningar och en “Skavlan-soffa” där Martin Emtenäs och Stefan Sundström samtalar med gäster som Björn Ferry, Heidi Andersson, Anders Wijkman och Johanna Sandahl.

Andra personer som medverkar under helgen är bland annat Beatrice Rindevall, Sebastian Kirppu, Pella Thiel, Ahmed Al-Qassam, Malena Ernman, Kevin Anderson, Marit Bergman, Klara Zimmergren, Rebecka Le Moine och Johan Ehrenberg.

LÄS MER: Klimatriksdagen.se

 

Mer att läsa