Gå till innehållet

Fridlyst fågel tillagad i Sveriges Mästerkock

Skogsduva. Foto: Daniel Pettersson http://www.natursidan.se/fotografer/naturfotograf-daniel-pettersson/

Skogsduva. Foto: Daniel Pettersson 

I matlagningsprogrammet ”Sveriges Mästerkock” i TV4 bjöds juryn nyligen på “chilihonungsglaserad duvbröstfilé”. Det var dock en bröstfilé från den fridlysta skogsduvan som serverades.

Ringduvor. Foto: Zsombor Károlyi http://www.natursidan.se/fotografer/zsombor-karolyi/

En flock med ringduvor som jämförelse. Foto: Zsombor Károlyi 

Deltagaren berättat att hon köpte skogsduvan i god tro i en saluhall och varken juryn eller tv-teamet reagerade på maträtten.

– Nej, vi reagerade inte under inspelningen. Nu när vi har kollat upp vad som gäller kring skogsduvan har det inte varit helt glasklart. Men det är jättebra att det uppmärksammas och vi prioriterar hela tiden att inte ha med några fridlysta eller rödlistade djur i ”Sveriges Mästerkock”, säger Sara Johansson som är exekutiv producent på TV4 till Aftonbladet.

Den fridlysta skogsduva kan vara svår att skilja från ringduvan, som det är tillåtet att jaga. Skogsduvan är dock mindre, har kortare stjärt och saknar vita fält på vingar och hals.

En av dem som haft svårt att skilja arterna åt är tv-kocken Per Morberg som sköt en skogsduva i tv-programmet “Jakt och fiske” 2008.

Källa: Aftonbladet

Mer att läsa