Gå till innehållet

Frankrikes miljöminister lovar stoppa tjuvjakten på ortolansparvar

Ortolansparv. Foto: Zsombor Károlyi 

Frankrikes miljöminister Nicolas Hulot lovar i ett pressmeddelande att ta tag i tjuvjakten på ortolansparvar i sydvästra Frankrike. 

Som vi skrivit om tidigare dödas mängder av de hotade ortolansparvarna i Frankrike varje år. Sparvarna anses som traditionella delikatesser, men är förbjudna att fånga och döda sedan 1999 av EU. Det sker däremot en omfattande illegal jakt på den allt mer sällsynta jordbruksfågeln. EU har hotat Frankrike med flera miljoner euro i böter om de inte stoppar jakten.

Nu utlovar Nicolas Hulot, som innan han blev miljöminister var känd för sina naturprogram på tv, hårdare tag för att stoppa tjuvjakten. Övervakning, kontroller och “ingen tolerans” för varken tjuvjägare eller återförsäljare utlovas.

LÄS ÄVEN: • Ny rapport: Utvecklingen för 198 fåglar i Sverige 1975-2016

– Bevarandet av den biologiska mångfalden är avgörande för mänsklighetens framtid för. Vi måste skydda vårt naturarv som vi ärvt och som vi måste föra vidare till kommande generationer både av etiska och vetenskapliga skäl. Det handlar inte bara om att bromsa förstörelsen av ekosystem och arter, utan också att återställa naturen, eftersom det är grunden för vår kultur, vår ekonomi och hela vårt samhälle. Vi kommer att lyckas med denna uppgift om vi börjar med att genomdriva de regler som vi satt upp. Tjuvjakt på ortolansparv är olaglig och måste upphöra, säger Nicolas Hulot i pressmeddelandet.

LÄS ÄVEN: • Ännu en aktion för att stoppa Frankrikes slakt av ortolansparvar

Ortolansparven är enligt den svenska rödlistan “sårbar” och det beror förutom på den franska illegala jakten även på att lämpliga livsmiljöer försvunnit när betesmarker vuxit igen och jordbrukslandskapet omvandlats till intensiva odlingar med stora fält och få åkerholmar.

Källor: Frankrikes miljömyndigheter och Artfakta

Mer att läsa