Gå till innehållet

Frankrikes miljöminister avgår i protest mot bristande miljöpolitik

Nicolas Hulot, Frankrikes miljöminister, har sagt upp sig. Anledningen är att han är besviken på att klimatet, den biologiska mångfalden och miljön får så liten plats i den franska politiken, uppger Reuters.

Han meddelade sitt beslut utan förvarning under en direktsändning på tisdagen. Som anledning till sitt beslut angav han en ökande besvikelse över otillräckliga insatserna för att tackla klimatförändringar, skydda den biologiska mångfalden och ta hand om andra miljöhot.

Nicolas Hulot hade när han utannonserade sitt besked ännu inte informerat presidenten Emmanuel Macron om sitt beslut.

– Man har uppmanat mig att vara tålmodig, men vi har varit tålmodiga i 40 år. Vi avancerar inte med de frågor som rör miljön. Jag har inte fått tillräckligt stöd eller resurser att genomföra någonting. Vi envisas med att hålla fast vid den enligt mig galna kärnkraften och vi har inte kommit någonstans när det gäller att styra om jordbruket mot ett mer ekologiskt anpassat sådant. Det är lobbyisterna som helt och hållet styr, säger Nicolas Hulot, enligt Dagens Nyheter.

Ett av dessa exempel är att franska regeringen halverat priset för jaktlicens och tillåter numera jakt på ett 20-tal rödlistade fågelarter, som exempelvis turturduva.

Sedan Nicolas Hulot tillträdde den 17 maj 2017 har han bland annat beslutat att:
• Tillåta 40 procent större vargstam
• Lovat stoppa tjuvjakten på ortolansparvar

Källor: Reuters och Dagens Nyheter

Mer att läsa