Frankrike förbjuder inte engångsartiklar av plast, men engagemanget övertygar

Snart helt förbjudna i Frankrike. Foto: Zeevveez via Flickr https://www.flickr.com/photos/zeevveez/

Snart till hälften nedbrytbar i Frankrike. Foto: Zeevveez via Flickr 

Mängder av media, inklusive Natursidan.se, skrev i veckan att Frankrike skulle förbjuda engångsartiklar av plast. Det ledde till enorm uppmärksamhet och många delningar och påhejande kommentarer i sociala medier. Tyvärr var det inte riktigt sant. Någonstans hade ett översättningsmisstag skett, vilket Greenpeace påpekar i en debattartikel i DT.

Rosanna Endre, ansvarig för miljögiftsfrågor på Greenpeace i Sverige, förtydligar i debattartikeln att det istället handlar om ett krav på att engångsartiklar från och med år 2020 till hälften måste vara gjord av råvaror som majs eller potatis. Den andra halvan får fortfarande göras av olja och artiklarna måste fortfarande återvinnas för att inte skada miljön. Dessutom är det enligt Rosanna Endre ”högst oklart om den franska regeringen tänker införa bättre plaståtervinning”.

Det som verkade vara ett så glädjande miljöbeslut är med andra ord bara ett halvt steg i rätt riktning.

Greenpeace vill se krafttag från politiker i Sverige, Frankrike och runt om i världen. Höjda avgifter på eller förbud för plastpåsar, förbud mot mikroplaster i kosmetika och hygienartiklar och förbättrad återvinningen av den plast som redan används i samhället till exempel.

Organisationen konstaterar dock att den entusiasm som artiklarna från Frankrike väckte ”visar att allmänheten är redo för att förbjuda engångsplast på riktigt”.

– Så vad väntar ni på, politiker? avslutar Rosanna Endre.

Källa: DT