Framgångsrikt år för de akut hotade fjällgässen

Fjällgäss. Foto: Daniel Pettersson http://danielpettersson.com/

Fjällgäss. Foto: Daniel Pettersson 

I maj berättade vi om rekordmånga fjällgäss i Norge (läs artikeln här). Nu kommer även en glädjande rapport från det svenska beståndet av den akut hotade arten, via P4 Norrbotten. Både i Sverige och Norge är jakten på rödräv i närheten en av de största orsakerna till framgången för fjällgässen.

I Hellas-området räknades det i maj in 144 fjällgäss, vilket är det högsta antalet på tiotals år och i Porsanger i norra Norge har det hittills i år setts 95 individer, vilket är 22 fler än det tidigare rekordet för vårsäsongen. Nu har fjällgässen i Arjeplogsfjällen lyckats få ut dubbelt så många ungar som de brukar – sex istället för tre.

LÄS ÄVEN: • Hoppfullt för akut hotade fjällgåsen.

Det är en blygsam ökning, men enligt Niklas Liljebäck, som är projektledare i fjällgåsprojektet, har det i år inte heller försvunnit så många vuxna fjällgäss från området och det tror han beror på att länsstyrelsen hade en rödrävsjakt i våras som sköt bort de revir som fanns i området.

LÄS ÄVEN: • Jakt en framgångsrik metod för at rädda fjällräv och fjällgås.

Sex ungar är också betydelsefullt med tanke på att det bara finnas ungefär 15-25 häckande par i landet.

– Har vi 100 häckande par kanske vi börjar känna oss lite mer på den säkra sidan, säger Niklas Liljebäck till P4 Norrbotten

Förutom att jaga rödrävar sätter projektet även ut ryska fjällgäss. I år tillfördes det nordiska beståndet 85 individer, som alla är uppfödda i fångenskap.

Källa: P4 Norrbotten