Fotobok som gränsar till lurendrejeri

Recension av boken ”Fotografera naturen!” av Mats Ekqvist.

"Fotografera naturen!" av Mats Ekqvist

”Fotografera naturen!” av Mats Ekqvist

På många sätt är det samma metoder som gäller för att fotografera naturen idag som för 20 år sedan. Det gäller att ta hänsyn till ljuset, ha koll på området och om du ska fotografera djur eller fåglar så lönar det sig att ha kunskap om deras beteende. På så sätt ökar chansen att förutspå var de finns, hur man får syn på dem och därmed hur man fotograferar dem.

Men det finns andra delar av fotograferandet som förändrats otroligt mycket på 20 år. Det blir väldigt tydligt när jag läser Mats Ekqvists bok ”Fotografera naturen!” som släpptes i år på Instant Book och som nu finns att köpa i många bokhandlar runt om i landet. Det märkligaste med boken är inte att den är baserad på texter som är 20 år gamla. Det hade kunnat fungera om de hade haft rätt fokus. Istället är det märkligaste att Mats Ekqvist eller hans eventuella redaktör inte ens bemödat sig med att uppdatera texterna.

Hur många behöver år 2013 tips om hur man visar diabilder? Eller instruktioner om ljusstarka filmrullar? Som det är nu är det direkt vilseledande för en nybörjare att läsa de tekniska delarna i ”Fotografera naturen!”. Att inte uppdatera boken till dagens digitala teknik är riktigt uselt.

Efter en viss grundutbildning med tekniska instruktioner från 1990-talet övergår Mats Ekqvist till att berätta om våra olika däggdjur och i viss mån hur de kan fotograferas. Det är dock tyvärr ont om rekommendationer på hur man får till de riktigt lyckade bilderna och för det mesta får vi nöja oss med att titta på Mats egna bilder och läsa om hur det gick till vid just det fototillfället.

Både på baksidan av boken och i förordet har han förtydligat att ”bristfälliga bilder” tagits med som ”diskussionsunderlag”. Det är ingen dum idé och något som borde vara standard i fotoböcker. Det är annars lätt att känna sig bortkommen bland enbart fantastiska bilder när man själv bara hittar skräpbilder i sin kameradisplayen. Problemet med ”Fotografera naturen!” är att det nästan inte finns några riktigt bra bilder alls. Det är oskarpt, märkliga kompsitioner och alltför få bilder där motivet ensamt fått vara i fokus. Jag får intrycket av att Mats Ekqvist inte hade någon speciellt dyr utrustning på 90-talet och därmed inte kunnat matcha dagens standard på naturbilder.

Sist, men inte minst, är språket något tveksamt. Mats Ekqvist benämner sig själv ibland som författaren och ibland i första person, det är gott om omotiverade utropstecken och det är ganska dåligt flyt i meningarna. Jag är också tveksam till om faktatexterna om djuren, fåglarna och växterna är så nödvändiga i en bok om fotografering. Åtminstone inte eftersom det inte ges några fototips i beskrivningarna. Dessutom finns det en del minst sagt tvivelaktiga fakta, som att talltitan skulle vara en av Sveriges vanligaste fåglar och så kan man fråga sig hur många det är som säger gulsångare om härmsångare år 2013.

Efter en genomläsning av boken med den solklara uppmaningen att ”Fotografera naturen!” så har jag inte fått speciellt mycket ny inspiration. En eller annan fototanke har fötts, men framför allt är jag väldigt förundrad över varför en sådan här bok över huvud taget släpps idag. Om 20 år kanske den kan ses som ett intressant tidsdokument om den istället utger sig för att vara en bok om hur det var att fotografera på 1900-talet. Men som guide till dagens naturfotografer är den tyvärr undermålig på gränsen till lurendrejeri.

Betyg: 1 av 5.

Alla våra bokrecensioner.

Transparens: Vi fick boken av Instant Book.