Första storkungarna på 600 år kan snart kläckas i Storbritannien

Vit stork. Foto: Erik Hansson

Vita storkar har inte lyckats med häckningen i Storbritannien sedan 1400-talet, men med hjälp av samma metod som används i Sverige har nu tre par börjat häcka i det vilda. Om allt går som planerat kan de första ungarna på 600 år kläckas i maj.

Det är i området West Sussex som storkarna byggt sina egna bon och ignorerat de boplattformar som tillverkats åt dem. Senast vita storkar lyckades med häckningen i landet var troligen 1416.

Metoden som används för att få tillbaka vit stork är liknande den som används i Sverige. Över 100 fåglar har fötts upp i fångenskap och släppts ut i tre olika lämpliga områden. De flyger sedan söderut och återvänder inte till sin uppväxtplats förrän tre år senare. I fjol återkom ett ungt storkpar till platsen och la tre ägg, men häckningen misslyckades.

Om den lyckas i år blir det första gången på över 400 år som det kläcks vilda storkar i Storbritannien.

Projektets mål är att ha 30 vilda par vita storkar till år 2030. Då tar det rygg på ett liknande projekt för tranor i Storbritannien. Tranor häckade senast i landet på 1600-talet. 1979 inleddes ett projekt för att återinföra tranor i landet och i dagsläget finns 56 häckande par i Storbritannien.

LÄS ÄVEN:
Storbritannien återinför vita storkar med samma metod som i Sverige
• Storkprojektet har nått ett genombrott
• Bilder och film från när 100 storkar släpps i Skåne

Källa: The Guardian