Förslag: Minst fem kronor för plastpåsar ska hindra att de slängs

Plastpåse under vattnet. Foto: Andrew via Flickr https://www.flickr.com/photos/polandeze/

Plastpåse under vattnet. Foto: Andrew via Flickr

Naturvårdsverket föreslår att alla plastbärkassar ska kosta minst 5 kr styck. Tanken är att det ska leda till en bättre miljö och effektivare resursanvändning. I Sverige förbrukar vi idag mer än 80 kassar per person och år och enligt ett EU-direktiv ska förbrukning av plastkassar minska med hälften till 2025.

Sandra Backlund, samhällsekonom på Naturvårdsverket säger i ett pressmeddelande:

– Naturvårdsverket bedömer att ett lägsta pris på alla plastbärkassar är vad som krävs för att minska förbrukningen och öka återanvändningen.

Naturvårdsverket vill att både tunna och tjocka bärkassar ska omfattas av detta lägsta pris på 5 kr styck. Många av dem är gratis idag.

– Det viktiga är att plastförbrukningen i samhället minskar. Sverige vill gå i täten inom EU:s miljöarbete. Världen har enats om ett globalt klimatavtal i Paris, och det är viktigt att ta stora kliv framåt i flera miljömål och inte minst är en giftfri miljö viktig, säger Sandra Backlund.

I exempelvis Nordirland, Wales och Skottland har man nyligen infört avgifter på plastpåsar och då sett en minskad efterfrågan på runt 80 procent, trots att avgifterna bara är på under en krona. I Nordirland går dessutom intäkterna från avgiften till en fond som finansierar olika miljö- och plastsaneringsprojekt.

I sin färska rapport Minskad förbrukning av plastbärkassar , skriver Naturvårdsverket om hur världens hav har drabbats av plastavfall. Att mer än en miljon fåglar och 100 000 däggdjur dör varje år av att fastnat i eller av att ha ätit plast. Därför krävs en beteendeförändring hos det svenska folket för att sätta stopp på att plast bara slängs. Tidigare har Natursidan bland annat skrivit om att fiskare hittar plast i magen på fisk varje dag, om att plast har blivit en del av geologin och att konstgräs är en av de största källorna till plast i haven.

Källa: Naturvårdsverket