Förslag för att rädda noshörningar – flytta dem till Texas

Nordlig trubbnoshörning (vit noshörning). Foto: Tom Svensson

Nordlig spetsnoshörning (svart noshörning). Foto: Tom Svensson

I takt med att allt fler noshörningar skjuts illegalt i Sydafrika kommer nya förslag på lösningar. Ett av dem, som faktiskt är seriöst, är att flytta 1000 av Sydafrikas noshörningar till södra Texas.

Förslaget kommer från Group Elephant och Exotic Wildlife Alliance och utannonserades strax efter att Sydafrikas miljöminister avslöjat att 393 noshörningar dödats i Kruger National Park enbart mellan januari och april i år.

Planen är att flytta några av de 5000 noshörningar, som tillhör privata ranchägare i Sydafrika, till Texas där det skulle vara förbjudet att jaga djuren. I Sydafrika tillåts kontrollerad och begränsad jakt på noshörningar som ägs av ranchägare och denna verksamhet finansierar ironiskt nog att 5000 av landets ungefär 20 000 noshörningar är skyddade från tjuvskyttar.

Det är dock ett bra tag kvar innan planen kan verkställas. Den måste få tillstånd från US Department of Agriculture, fler ranchägare i Texas måste ställa sig positiva till att ha noshörningar på sina landområden och pengar måste samlas in för att ha råd med flytten som beräknas kosta ungefär 400 000 kronor per noshörning.

Metoden är dock inte ny. I mars i år genomfördes en flytt av 100 noshörningar från Sydafrika till Botswana. Det glesbefolkade landet har inte lika stora problem med tjuvjakt och har dessutom en hård ”skjut för att döda”-policy mot tjuvjägare, som verkar avskräcka den illegala jakten. Målet är att flytta ytterligare 90 sydafrikanska noshörningar till Botswana innan 2017.

Att bekämpa den illegala handeln anses vara väldigt svårt då den omsätter enorma pengar och involverar maffialiknande metoder med mutor och mordhot, enligt Suwanna Gauntlett, vd på naturorganisationen Wildlife Alliance.

Kanske är en flytt av de utrotningshotade djuren en möjlig lösning på det allt akutare problemet.

Källor: The Guardian och My San Antonio