Forskare vill att du skickar myggbrev
Har du hittat en stickmygga? Då vill forskare gärna att du skickar in den i ett brev.

Kyrkogårdsmyggan har tidigare inte funnits i Sverige. Denlever ofta vid kyrkogårdar där den kan lägga ägg i vaserna på gravarna, skriver SVA.
Hur sprider sig stickmyggor i landet, vilka arter finns här egentligen och vilka sjukdomar bär de på? Det vill Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och SLU Artdatabanken ta reda på med sitt forskningsprojekt Myggkartan. För att få in mer information behöver de dock allmänhetens hjälp.
– Vi är särskilt intresserade av att kartlägga de myggor som finns där människor finns. Det är de myggorna som medför störst risk för smittspridning. Kan vi få in myggor från hela Sverige får vi en bra geografisk täckning över var olika arter lever. Eftersom långa dataserier är viktiga vill vi få infrasstrukturen på plats så vi kan börja insamlingen redan nu i sommar, säger Tobias Lilja, forskare på SVA.
Kartlägger sjukdomar
Forskarna är särskilt intresserade av att se hur nya myggarter anländer till Sverige söderifrån i takt med att den globala uppvärmningen förvärras. För två år sedan gjorde exempelvis SVA de första fynden av asiatisk tigermygga i landet, och det kommer fortsätta dyka upp nya fynd framöver, vilket även innebär risker för nya sjukdomar.
– Under senare år har vi sett hur myggburna sjukdomar som West Nile virus och usutuvirus har spridit sig norrut. Det är bara en tidsfråga innan de dyker upp i Sverige. Vissa myggarter är bättre på att sprida de här virusen mellan fåglar, andra arter är bra på att sprida dem från fåglar till människor. Ju mer vi vet om var de olika myggarterna finns desto bättre kan vi förutsäga risken för spridning av myggburna smittor, säger Anders Lindström, forskare på SVA.
Allt du som privatperson behöver göra är att fånga en mygga utan att den krossas och sedan skicka den in den med posten enligt instruktionerna här nedan. Mer information finns även på webbplatsen Myggkartan.
Gör så här
- Fånga myggan exempelvis med en glasburk utan lock. Placera öppningen på burken över myggan så att den stängs in. Sätt försiktigt på locket så att myggan stängs in. Det går även att göra med en öppen, tom tändsticksask. Sätt den öppna delen över myggan och stäng försiktigt.
- Lägg burken eller asken i frysen i minst 15 minuter. Då dör myggan.
- Lägg myggan i en ask med hushållspapper. Exempelvis en liten tändsticksask.
- Skicka in myggan till SVA – följ instruktionerna på Myggkartan för vad du ska skriva på kuvertet.
Källa: SVA