Gå till innehållet

Forskare: Regeringen och industri­fisket har fel om säl och skarv

Forskare har kommenterat regeringens och trålfiskeindustrins utspel om att det är sälars och skarvars fel att sillbestånden minskar så kraftigt.

Den svenska regeringen har krokat arm med det industriella trålfisket, som står för den överlägset största fångsten av sill. Tillsammans har de i åtskilliga sammanhang pekat ut skarvar och sälar som problemet för fiskbestånden. Men det saknar vetenskapligt stöd.

Regeringen har föreslagit utökad jakt på skarv och säl och både landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har i ett pressmeddelande påstått att dessa båda djurgrupper har ”betydande konsekvenser för både ekosystemen och fiskbestånden” och ”skapar stor skada för vår havsmiljö och särskilt för våra fiskbestånd”.

”Inte vetenskapligt belagt”

Karl Lundström, forskare vid SLU som nyligen släppt en ny sammanställning av studier om sälen i Östersjön, säger dock till Östersjöcentrum att det är felaktigt att påstå att sälar och skarvar skulle ha en betydande negativ påverkan på de stora sill- och strömmingsbestånden i Östersjön.

– Nej, man kan inte säga så. Det är inte vetenskapligt belagt. Vissa vetenskapliga publikationer visar att sälpredation kan ha negativa effekter på olika fiskpopulationer, andra visar att den inte har någon negativ inverkan, eller i vissa fall till och med positiv inverkan. Det generella kunskapsläget är mycket begränsat.

Vad som därmed är klart är att fisket står för en betydligt större andel av uttaget av sill och strömming jämfört med sälar och skarvar. I en svensk studie från 2018 uppskattades att yrkesfisket i Östersjön tog upp ungefär tre gånger så mycket fisk som sälar och skarvar tillsammans.

Skarvar som bara äter spigg

Lokalt kan de båda djuren ha en negativ påverkan på specifika bestånd, eftersom de äter det som finns. Det visar sig till exempel på storskarvarna i Kalmar sund. Skjutna skarvar har undersökts och de hade nästan uteslutande ätit spigg – en art som ökat med 1 000 procent i Östersjön på bara 18 år och ses som ett tecken på andra problem i vårt hav.

På andra håll längs kusten består deras diet av andra fiskar, men sill är ingen viktig föda för skarvar i något område längs Sveriges kust.

Källa: Östersjöcentrum, Storskarv i Sverige – predations- och födosöksstudier och Sälars roller i ekosystem och påverkan på fisk

Mer att läsa