Forskare har utvecklat solpaneler som kan vattna växter i öknen

En illustration av systemet. Foto: via Creative Commons

Forskare har lyckats använda spillvärme från solceller till att extrahera vattenånga från luften i öknen och använda vattnet för att odla växter.

Studien, som publicerats i Cell Reports Physical Science, har gjorts av forskare i Saudiarabien och beskrivs som ett billigt sätt att förbättra vatten- och matsäkerheten för folk som lever i torra regioner.

– Delar av världens befolkning har fortfarande inte tillgång till rent vatten eller grön el, och många av dem lever på landsbygden med torrt eller halvtorrt klimat. Vårt system gör vatten av luft med hjälp av grön energi som annars skulle ha gått till spillo. Det är lämpligt för decentraliserade, småskaliga gårdar på avlägsna platser som öknar och oceaniska öar, säger huvudförfattaren Peng Wang, professor i miljövetenskap och teknik vid King Abdullah University of Science and Technology (KAUST)

Systemet är baserat på en hydrogel som samlar in och absorberar vatten från luften och släpper ifrån sig vattnet när den hettas upp av solpanelernas spillvärme. Under en testperiod på två veckor i Saudiarabien kunde en solpanel stor som ett skrivbord producera två liter vatten och odla 57 spenatplantor som blev ungefär 18 centimeter höga.

Målet nu för forskarna är att skapa en effektivare hydrogel som kan absorbera mer vatten och sedan skapa integrerade system som kan skapa hållbar el, vatten och odlingar.

LÄS ÄVEN:
• 100 procent förnybar energi globalt fullt möjligt till 2050
Solcellsparker kombineras med blomsterängar för pollinatörer
Stora möjligheter att kombinera solcellsparker med ängar

Källa: Science Daily och Science Direct