Gå till innehållet

Forskare gör hembesök för att kartlägga fladdermöss

Dvärgpipistrell. Foto: Johnny de Jong

Har du fladdermöss på loftet, i källaren eller i ett ihåligt träd i din trädgård? Nu vill Centrum för biologisk mångfald (CBM) ha hjälp att kartlägga dem, i alla fall om du bor i Uppland eller i Södermanland. 

Har du hört pip eller kvitter inifrån huset? Då kan du ha besök av fladdermöss.

– Har man tur kan man se när de lämnar huset, kanske från en glipa i brädfodringen. Ofta fastnar en del spillning på väggen. Man kan också märka av dem genom högar med spillning, till exempel på vinden, säger Johnny de Jong, forskare vid CBM.

LÄS ÄVEN: • Ljusföroreningar ger sämre pollinering på natten

Är du säker på att du har fladdermöss i huset eller i din närhet och du bor i Uppland eller Sörmland kan du rapportera dem till Johnny de Jong på johnny.de.jong@slu.se eller telefon 070-227 19 14. Om du bor i andra delar av landet får du gärna rapportera in dina fladdermöss på Artportalen.se.

– Om du rapporterar fladdermöss till oss, så vill vi också gärna komma och hälsa på. Vi fångar några individer och undersöker vilken art det är. Om det är någon av de arter som vi vill studera vidare så återkommer vi gärna och fångar vid flera tillfällen. Eventuellt sätter vi radiosändare på fladdermössen för att studera deras flygvägar, berättar Johnny de Jong.

Det blir därmed en chans för husägare att lära känna sina “husdjur” närmare. För forskningen handlar det om att studera hur fladdermöss påverkas av skogsbruk och infrastrukturprojekt.

Åtta av Sveriges 19 fladdermusarter är upptagna på Artdatabankens rödlista och de är skyddade enligt Artskyddsförordningen. Det är alltså inte tillåtet att slå ihjäl eller fånga fladdermöss utan tillstånd.

 

Källa: SLU 

Mer att läsa