Gå till innehållet

Följ sillgrisslor live – hjälp forskare

Sillgrissla. Foto: Daniel Pettersson

Forskarna i havsfågelprojektet Baltic Sea Bird har med stöd av Världsnaturfonden WWF satt upp livewebbkameror som filmar sillgrisslorna på Stora Karlsö utanför Gotland. Forskarna vill gärna ha allmänhetens hjälp med att rapportera vad de ser. 

På Stora Karlsö utanför Gotland finns Sveriges största havsfågelkoloni. Här finns 20 000 par sillgrisslor (runt 60 000 individer) och över 12 000 par tordmular. Även om det fortfarande finns hot, bland annat från oljeutsläpp, så går det allt bättre för den svenska havsfågelkolonin på Stora Karlsö.

Titta på webbkameran och rapportera till forskarna.

Med den nya webbkameran på plats kommer vi kunna se hur det går för alkorna och även hjälpa till att rapportera in observationer som antal ägg, parning eller om sillgrisslorna fångat någon fisk.

LÄS ÄVEN: • Nytt åldersrekord för sillgrissla på Stora Karlsö

– Jätteroligt att folk nu kan få en direkt inblick i grisslornas värld och rapportera till forskarna. Det kan leda forskningen till en ny nivå. I dagsläget har vi fler sillgrisslor i Östersjön än vid norska kusten, som är starkt förknippad med havsfåglar. Den positiva utvecklingen och minskad dödlighet bland vuxna fåglar beror på minskade miljögifter i kombination med förbud mot drivgarn, säger Jonas Hentati Sundberg, forskare på SLU och aktiv inom projektet Baltic Seabird som stöds av WWF.

LÄS ÄVEN: • Så kommunicerar sillgrisslor för att dela på föräldraansvaret

Sillgrisslorna lägger ett enda ägg direkt på berget i början av maj. Därefter delar paret lika på ruvningen i ungefär 30 dygn och hjälps även åt att mata ungen när ägget kläckts. Cirka tre veckor gamla hoppar ungarna ut från klipporna och landar på stranden för att sedan lockas ut till sina pappor som ligger till havs och ropar på dem. Med ungarna nära behöver papporna inte flyga lika långt för att hämta föda och ungarnas tillväxten är dubbelt så snabb ute på havet som på klipphyllorna på land.

Titta på webbkameran och rapportera till forskarna.

Mer att läsa