Gå till innehållet

Flera värmerekord slagna i Sverige i maj och torkan fortsätter

Rekordvarm maj och både värmen och torkan ser ut att hålla i sig. Foto: Erik Hansson

Samtidigt som det råder en extrem torka och brandrisk i landet har det inte varit varmare i maj sedan mätningarna började på 1700- och 1800-talet på flera håll i Sverige. Något regn är inte heller i sikte i södra delarna av landet.

Temperaturen har varit över det normala i nästan hela Sverige i maj, enligt SMHI:s preliminära sammanfattning av månaden. I Uppsala, Stockholm, Göteborg, Karlstad och en rad andra svenska städer har det slagits värmerekord i maj och enligt meteorolog Pär Holmberg har en sådan här lång värmeperiod under maj månad har aldrig registrerats förut.

LÄS ÄVEN: • Myndighet varnar för extrem brandrisk i hela landet

– Samtidigt som en vi ser en global uppvärmning som påverkar statistiken så har vi helt vanliga vädervariationer. Det har först och främst att göra med luftmassor och vindriktningar. Just nu har vi fått upp varm luft söderifrån och har ett högtryck som gör att den varma luften stannar kvar, säger Pär Holmberg till Sveriges Radio.

I SMHI:s prognos verkar också det varma, torra och soliga vädret fortsätta. I Götaland och Svealand är det på många håll extremt torrt med mycket stor brandrisk och någon nederbörd är inte i sikte.

– I helgen är prognosen för närvarande osäker, men möjligen kan regn röra sig in över norra Skandinavien. Däremot är det inget direkt väderomslag på gång med ostadigt väder, även om det skulle behövas med tanke på torkan, skriver SMHI på sin webbplats.

Källor: Sveriges Radio och SMHI

Mer att läsa