Flera länder hjälper Schweiz återetablera fiskgjusar

Fiskgjuse. Foto: Zsombor Károlyi http://prmck.blogspot.se/

Fiskgjuse. Foto: Zsombor Károlyi 

För över 100 år sedan utrotades fiskgjusarna i Schweiz. Nu ska fiskgjusar från Norge, Skottland och Tyskland exporteras för att ge de skickliga fiskarna chansen att återetablera sig i landet.

1914 utrotades fiskgjusarna i Schweiz på grund av jakt och äggplundring, men de har inte återvänt av sig själva. Nu har den norska myndigheten Miljødirektoratet gett tillåtelse att sju fiskgjuseungar exporteras för att där bygga upp det schweiziska beståndet igen. Även ungar från Skottland och Tyskland ska importeras till alplandet.

Det är sju ungfåglar som plockats från bon i Norge, som innehåller flera ungar. Det gör att chansen att syskonen överlever ökar, samtidigt som den exporterade fågeln får chansen att etablera sig i ett helt nytt område och få goda möjligheter att överleva tack vare översyn från alla som är involverade i projektet. I Schweiz är ornitologer redo att ta hand om fiskgjusarna när de anländer.

Liknande projekt för fiskgjusar har tidigare fungerat bra i England, Italien, Spanien och Portugal. Projektledarna i Norge är därför övertygade om att Schweiz snart återigen kommer ha fiskgjusar i landet.

Källa: NRK