Flera bränder i naturreservat – eldningsförbud på flera håll i landet

Skogsbrand. Foto: Public Domain.

Det brann under fredagen i flera naturreservat runt om i landet. Samtidigt utfärdade flera länsstyrelser eldningsförbud tills vidare. 

Både Stockholms och Uppsala län har infört eldningsförbud tills vidare eftersom det är så torrt i markerna.

Samtidigt rasade under fredagen flera bränder i naturområden runt om i landet.

• En skogsbrand härjade på eftermiddagen Hunneberg öster om Vänersborg. Ett 100 gånger 50 meter stort område i svårtillgänglig terräng brann innan räddningstjänsten fick kontroll över branden på kvällen.

• På förmiddagen bröt en skogsbrand ut i Hågadalen-Nåstens naturreservat nära Uppsala. Tre stationer jobbade med att släcka branden som hann sprida sig till ett område på 200 x 200 meter. Vid 12-tiden började det regna och vid 13-tiden var elden under kontroll. Trots regnet är det fortfarande eldningsförbud i området.

• I naturreservatet vid sjön Stora Envättern mellan Gnesta och Nykvarn brann det också på fredagskvällen. Branden, som tros ha orsakats av dåligt släckt grilleld, kunde dock snabbt släckas och hann aldrig sprida sig. 

• En större brand utbröt däremot i Huddinge söder om Stockholm under torsdagen. 60 000 kvadratmeter eldhärjades i skogen söder om Kvarnsjön. Först under fredagen var branden under kontroll.

• I Bråten i Karlskoga fick räddningstjänsten jobba i åtta timmar för att få stopp på en skogsbrand som dock bara spred sig 150×100 meter.

Det råder för närvarande hög risk för skogsbränder i södra och östra delarna av Sverige enligt SMHI.

Källor:
SVT Nyheter Uppsala, TTEla, LT, NWT, SVT och SMHI