
Skogsbrand. Foto: Public Domain.
Det brann under fredagen i flera naturreservat runt om i landet. Samtidigt utfärdade flera länsstyrelser eldningsförbud tills vidare.
Både Stockholms och Uppsala län har infört eldningsförbud tills vidare eftersom det är så torrt i markerna.
Samtidigt rasade under fredagen flera bränder i naturområden runt om i landet.
• En skogsbrand härjade på eftermiddagen Hunneberg öster om Vänersborg. Ett 100 gånger 50 meter stort område i svårtillgänglig terräng brann innan räddningstjänsten fick kontroll över branden på kvällen.
• På förmiddagen bröt en skogsbrand ut i Hågadalen-Nåstens naturreservat nära Uppsala. Tre stationer jobbade med att släcka branden som hann sprida sig till ett område på 200 x 200 meter. Vid 12-tiden började det regna och vid 13-tiden var elden under kontroll. Trots regnet är det fortfarande eldningsförbud i området.
• I naturreservatet vid sjön Stora Envättern mellan Gnesta och Nykvarn brann det också på fredagskvällen. Branden, som tros ha orsakats av dåligt släckt grilleld, kunde dock snabbt släckas och hann aldrig sprida sig.
• En större brand utbröt däremot i Huddinge söder om Stockholm under torsdagen. 60 000 kvadratmeter eldhärjades i skogen söder om Kvarnsjön. Först under fredagen var branden under kontroll.
• I Bråten i Karlskoga fick räddningstjänsten jobba i åtta timmar för att få stopp på en skogsbrand som dock bara spred sig 150×100 meter.
Det råder för närvarande hög risk för skogsbränder i södra och östra delarna av Sverige enligt SMHI.
Källor: SVT Nyheter Uppsala, TTEla, LT, NWT, SVT och SMHI

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
Skogsbränder var nästan hundra gånger så vanliga för några hundra år sedan. Det är därför allmänt sett bra att det brinner i naturreservat, det får dem naturligare med en naturligare dynamik. Man borde begränsa ansträngningarna att minimera bränd areal i reservaten där brandskadorna inte drabbar privatpersoner ekonomiskt, liksom låta en stor del av den brända arealen återhämta sig utan ingripanden.
Det är en utbredd missuppfattning att det går att låta vilda bränder i reservat brinna vidare utan att släcka. Det är allt för stora risker med det, särskilt med dagens små skyddade områden, där en brand lätt far ut i omgivningen. Dessutom hyser reservaten ofta unika förekomster av hotade arter som kan missgynnas av brand. Istället måste man bränna kontrollerat, och på rätt ställe, något som idag görs i hög grad i regi av länsstyrelserna. Detta arbete har nu fått ordentlig fart med hjälp av ett EU-projekt (Life Taiga). Jag känner till ett enda fall där man låtit en spontan brand brinna vidare medvetet, det var i Muddus nationalpark 2006. Då hade räddningstjänsterna i Norrbotten samtidigt närmare 100 andra bränder att ta hand om, och de var glada att slippa ytterligare en. Länsstyrelsen själva höll koll, och det ekologiska resultatet blev bra. Jo, apropå siffran att bränder var 100 gånger vanligare förr (areal, ej antal, som till och med kanske ökat), snarare rör det sig om 1000 gånger. Så nog behövs branden. Men naturvården står idag med dilemmat att hantera brand i ett ofta ytterligt fragmenterat landskap, och med ofta känsliga art-förekomster, som kan missgynnas av brand.