Fladdermuskommunikation är oväntat avancerad

Halsbandsflyghund. Foto: Lietuvos zoologijos sodas, CC BY-SA 4.0. https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42420240

Halsbandsflyghund. Foto: Lietuvos zoologijos sodas, CC BY-SA 4.0.

Forskare vid Tel Aviv University har analyserat hur fladdermusen halsbandsflyghund kommunicerar och kommit fram till att de bråkar mycket, de kan kommunicera om specifika problem och de anpassar sina läten till olika individer.

Halsbandsflyghund (Rousettus aegyptiacus), även kallad afrikansk fruktfladdermus, är den enda arten av familjen flyghundar som förekommer i Europa. Lätena i en grupp på 22 individer har nu analyserats av neuroekologen Yossi Yovel och hans kollegor med hjälp av en algoritm som är skapad för att känna igen mänskliga röster. Sammanlagt försågs programvaran med 15 000 läten från fladdermössen och analyserades sedan tillsammans med en film som visar i vilka situationer lätena uppkom för att förstå vad som kommunicerades.

Forskarna konstaterade att 60 procent av lätena kunde sorteras i fyra kategorier:
• Bråk om mat
• Bråk om sovplats
• Bråk om oinbjudna parningsförsök
• Bråk med annan individ som sitter för nära

Det är helt enkelt mycket bråk i halsbandsflyghundarnas kommunikation och fladdermusforskaren Sonja Vernes tror att deras kommunikation motsvarar fraser som ”sluta, det där där min mat!” eller ”ur vägen!”.

Men forskarna och programvaran kunde även urskilja att halsbandsflyghundarna ändrar sina läten för olika individer i gruppen. Enligt Nature är det tidigare bara känt hos delfiner och vissa apor.

– Vi har visat att en stor del av fladdermössens kommunikation, som tidigare antogs betyda samma sak, som exempelvis ”försvinn!” egentligen innehåller en hel del information, säger Yossi Yovel till The Guardian.

Källor: Smithsonian och Nature