Gå till innehållet

Finsk studie på ekodukter: äldre används mest

Ekodukt/faunapassage. Arkivfoto: Krd, CC BY-SA 4.0

Finland har byggt ungefär 15 stycken så kallade ekodukter som gör stora vägar säkra att passera för vilda djur. Den senaste tiden har effekterna utvärderats och det visar sig att äldre ekodukter är populärast för djuren.

Med hjälp av övervakningskameror har Trafiksledsverket under ett års tid kontrollerat vilka arter som rör sig över dessa ekodukter eller faunapassager som de kallas. Förhoppningen är att de, tillsammans med stängsel, ska minska risken för trafikolyckor med vilda djur.

I Finland var det vitsvanshjortar som var den vanligaste arten över ekodukterna, men även rådjur och älgar sågs ofta. Lodjur noterades vid alla kameror och på sina håll sågs även vildsvin, rävar, skogs- och fältharar, samt mårdhundar.

Daglig användning av bevuxna ekodukter
De ekodukter som användes mest var de som byggdes för 15 år sedan. De nyttjades dagligen av djuren. De nyare hade glesare med observationer.

– På de äldsta ekodukterna har det redan etablerat sig ett skyddande trädbestånd och djuren har vant sig vid att använda dem som vardagsvägar. Dessutom är det tänkbart att kunskapen om var ekodukterna finns har gått i arv till dagens djurgenerationer, som har lärt sig att använda dem tillsamman med sin mor, förklarar Marketta Hyvärinen, miljösakkunnig på Trafikledsverket, för finska magasinet Jägaren.

Källa: Jägaren

Mer att läsa