Gå till innehållet

Finland visar att investeringar i nationalparker lönar sig

Pallastunturi i nationalparken Pallas-Yllästunturi i Finland. Foto: M.P. - Eget arbete. Licensierad under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pallastunturi_Finland.jpg#/media/File:Pallastunturi_Finland.jpg

Pallastunturi i nationalparken Pallas-Yllästunturi i Finland. Foto: M.P. Licensierad under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

En studie i Finland visar att varje euro som landet investerar i nationalparker ger i snitt tio euro tillbaka till den lokala ekonomin. 

Undersökningen visar att investeringar i att bygga och underhålla vandringsleder i nationalparker och naturområden lönar sig. Varje investerad euro gynnar den lokala ekonomin runt nationalparken med i snitt tio euro (14 euro i närheten av skidanläggningar). Nära stora städer syns vinsterna framför allt i form av förbättrad rekreation och hälsa.

Finlands 38 nationalparker gav under 2014 intäkter på 1,2 miljarder kronor och motsvarande 1256 heltidsjobb. Det är en ökning med 8,9 procent sedan året innan. Sammanlagt besöktes landets nationalparker av nästan 2,3 miljoner människor. Det är nästan lika många som besökte Sveriges 29 nationalparker (2,4 miljoner), trots att Finland bara har drygt hälften så många invånare (5,5 miljoner jämfört med Sveriges 9.5 miljoner).

Med hjälp av bra planering av vandringsleder och service anser Finlands motsvarighet till Naturvårdsverket att nationalparkerna tål ännu fler besökare och att turismföretag ska kunna öka sina intäkter. Det görs bland annat genom att förstärka vissa leder så att de tål påfrestningen och även genom att skapa leder så att det är lättare att ta sig mellan boenden och serviceställen.

Enligt Ekoturismföreningen och Visita bygger de finska framgångarna på något som vi ännu saknar i Sverige – “en enkel och fungerande kombination av tydlig rollfördelning och samverkan mellan offentlig förvaltning och privat besöksnäring”.
– Genom att aktivt synliggöra och presentera traktens boende, måltidsmöjligheter och olika guidade upplevelser via myndigheternas webbplatser, naturcentra och andra kanaler tillgängliggörs den finska naturen för fler besökare och i synnerhet för dem som kanske inte är så friluftsvana eller välutrustade, skriver Pia Jönsson-Rajgård (ordförande för Ekoturismföreningen) och Eva Östling (vd för Visita, svensk besöksnäring) på DN Debatt.

Källa: Forststyrelsen

Mer att läsa