Finland har röstat fram sin nationalfjäril

Tosteblåvinge. Foto: Kropsoq, CC BY-SA 3.0.

Det var en jämn kamp in i det sista, men efter att över 36 500 finländare lagt sina röster var saken klar – tosteblåvingen är Finlands nationalfjäril. Den vann före påfågelöga på andra plats och sorgmantel på tredje plats.

Som en del av Finlands 100-årsjubileum har landet sedan tidigare röstat fram en nationalfågel (sångsvanen), ett nationaldjur (brunbjörnen), en nationalfisk (aborren) och ett nationalträd (vårtbjörken). Nu har landet även en ny nationalfjäril, som enligt valdeltagarna bland annat påminner om Finlands flagga, som tusen sjöar och som en sommarhimmel.

Det kan dock bli en viss utmaning att se skillnad på tosteblåvingen och de många andra blåvingarna som finns i landet. Den ljusblåa översidan och ljusgråa undersidan med rikligt med små fläckar är dock bra kännetecken. Det är också en av de tidigaste fjärilarna som kan kläckas redan i april om vädret är tillräckligt varmt.

Omröstningen arrangerades av Vuokon Luonnonsuojelusäätiö, Finlands naturskyddsförbund, tidningen Suomen Luonto, Lepidopterologiska sällskapet i Finland r.f. och Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti.

Tosteblåvinge. Foto: Volkmar Becher via Flickr 

Källor: HBL och Suomifinland 100

One thought on “Finland har röstat fram sin nationalfjäril

  1. Kaija Martikainen

    Värdig vinnare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Pin It on Pinterest