Fem nya apor funna

Bearded saki. Foto: Ana_Cotta  via Flickr

Bearded saki. Foto: Ana_Cotta via Flickr

I amazonas regnskogar har en forskare nu hittat fem nya arter av apor i släktet sakier eller satansapor. Laura Marsh är chef och medgrundare av Global Conservation Institute och har spenderat tio år med att studera saki-familjen. Hon upptäckte att tidigare forskning inte riktigt kommit fram till hela sanningen.

Under 1700- och 1800-talet upptäcktes sju saki-arter och ytterligare fyra upptäcktes på 1900-talet, men Marshs 160 sidor långa studie slår nu fast att det finns 16 och inte elva saki-arter.

De nya arterna har hittills enbart fått vetenskapliga och engelska namn: Cazuza’s saki, (Pithecia cazuzai), Isabel’s saki (Pithecia isabela ), Mittermeier’s Tapajós saki (Pithecia mittermeieri), Pissinatti’s bald-faced saki (Pithecia pissinattii) och Rylands’ bald-faced saki, (Pithecia rylandsi).

Dessa fruktätare, ofta med vilda frisyrer, hoppar runt i träden och är viktiga för att sprida frön i skogen. De lever i hela amazonas, men de fem nya arterna hittas bara i Brasilien, Peru och Bolivia. Sammanlagt finns det nu 145 olika arter primater i Brasilien.

Än så länge är det oklart hur många individer det finns, men Laura Marsh menar att sakierna hotas av regnskogsskövling och jakt då de ibland används som husdjur och delar av dem säljs dessutom som souvenirer till turister.

Läs mer:
Artiklar om andra nyupptäckta arter.
Artiklar om amazonas.

Källa: Mongabay