Fem män åtalas för att ha plågat ihjäl rovdjur

Lodjur. Foto: Marie Mattsson 

Idag inleds rättegången mot de fem män som åtalas för flera fall av grova jaktbrott. Det involverar bland annat en järv, tre lodjur och fyra björnar. Flera av rovdjuren ska ha plågats ihjäl enligt den bevisning som finns. Miljöåklagare Christer Jarlås berättar för P4 Norrbotten att det finns flera liknande fall som polisen inte lagt resurser på.

– Vi har haft ett antal ärenden under de senaste åren där vi hade ungefär samma information som vi hade i det här ärendet. Där vi inte har kunnat gå vidare, därför att vi inte kunnat få loss de polisresurser som skulle behövas, säger miljöåklagare Christer Jarlås till P4 Norrbotten.

LÄS ÄVEN: • Polisen lovar krafttag mot tjuvjakt på rovdjur i Sverige

Dessa andra fall, som hittills varit okända för allmänheten, har lagts ner i brist på polisresurser. Dagens Nyheter skriver att det finns en irritation inom åklagarväsendet över att brotten inte alltid prioriteras av polisen.

I våras lovade Polisens nationella operativa avdelning att de skulle avsätta resurser för att lösa svårutredda jaktbrott eftersom det är ”nästan är riskfritt att skjuta fridlysta djur och att det finns mycket pengar att tjäna för kriminella ligor”. Dessa jaktbrott ska prioriteras och Polisens nationella operativa avdelning ska kunna ta över utredningar där det ”inte blir någon bra fart” lokalt.

LÄS ÄVEN: • Obduktioner av svenska vargar avslöjar omfattande tjuvjakt

Männen som nu står inför rätta är mellan 36 och 74 år gamla och åtalas på 23 punkter för grovt jaktbrott, anstiftan och medhjälp till grovt jaktbrott, grovt jakthäleri, vapenbrott och artskyddsbrott. Sammanlagt ska de enligt åklagaren ha dödat åtta djur; en järv, tre lodjur och fyra björnar. Vissa har skjutits, andra har fångats med olagliga snaror och fällor och flera av dem ska ha strypts till döds. Ett av lodjuren har hängts i ett träd och ett annat lodjur som fångats i en fälla har sedan slagits med påk genom gallret.

LÄS ÄVEN: • Polisen misstänker tjuvjakt i hela Värmlands län

Om männen döms väntar fängelse i minst sex månader och som mest fyra år.

Bevisningen mot männen består bland annat av GPS:er, mobiltelefoner, datorer och hundhalsband som binder männen vid platserna för brotten. Dessutom har det i männens mobiltelefoner hittats bilder på de döda djuren och en film på när ett lodjur plågas.

Källor: P4 Norrbotten och Dagens Nyheter