Favoritplatser: äventyraren Annelie Pompes lättåtkomliga pärla

Hummerviken är intressant både under och över ytan. Foto: Annelie Pompe

Hummerviken är intressant både under och över ytan. Foto: Annelie Pompe

sommarföljetongen Favoritplatser berättar olika personer om platser i naturen som betyder något lite extra.

Annelie Pompe är professionell äventyrare som reser stora delar av året men fortfarande älskar svenska västkusten över alla andra platser. Hon klarade 2015 den prestigefulla klätterutmaningen 7 summits, där de högsta bergen på varje kontinent bestigs och är snart aktuell med en ny vandringsguidebok, nya fotoprojekt och ett husbåtsprojekt i sommar.

Annelie Pompe bland Hummervikens klippor.  Foto: Privat

Annelie Pompe bland Hummervikens klippor. Foto: Privat

”De flesta vackra platser jag varit på är långt bort ifrån civilisationen, vägar och människor. De är dolda pärlor som man kommer till efter dagar eller veckor av tuff vandring. Men mitt absoluta favoritställe är ovanligt lätt att komma till. När man väl är framme vid Hummerviken på Öckerö kan man välja hur mycket vatten över huvudet man vill ha, eller hur tuff vandring eller klättring man vill ha.

Hummerviken har en snorkelled som man kan följa under ytan. Foto: Privat

Hummerviken har en snorkelled som man kan följa under ytan. Foto: Privat

Hummerviken ligger mitt på ön Öckerös nordvästra kust. Du svänger runt ett krön på vägen och plötsligt öppnar hela havshorisonten upp sig framför dig som en enda stor inbjudan. Det är bra för det mänskliga ögat att se långt. Här kan dina ögon vila. En grusväg och en sandig cykelväg svänger förbi viken och det finns en parkeringsplats mitt framför utsikten.

När du står längst in i viken kan du välja att gå ut på norra eller södra udden av Hummerviken. Stigarna tar slut och du vandrar på mjuka rosaskimrande granitklippor. Du kan stöta på klättrare som boldrar på stenarna och fridykare och snorklare som kollar in snorkelleden eller det magiska undervattenslandskapet. Det är nämligen lika vackert under ytan som över.

Det ryktas att viken fick sitt namn för att det tidigare vandrade många humrar på botten. Men nu var det längesedan en hummer överlevde länge nog för att vandra omkring på upptäcksfärd.

Jag kan verkligen rekommendera dig att snorkla i hummerviken som är full av olika bottenmiljöer; allt från snäckskalsbotten till stenar och kullar av tång och alger. Du kan hitta krabbor, plattfisk och många bergsgyltor i och utanför viken. Ibland har kommunen en snorkelled på plats där du kan dyka ner till tavlor som berättar om livet på botten.

Hummerviken. Foto: Annelie Pompe

Hummerviken. Foto: Annelie Pompe

Hummerviken är vacker året om, men allra bäst är den när vädret är stilla och hummerviken ligger som en spegel framför dig. Då sprider sig en tystnad och ett lugn över både viken och dig.”

Hummerviken kan besökas året om. Foto: Privat

Annelie Pompe i Hummerviken kan besökas året om. Foto: Privat

[mappress mapid=”54″]