Faunapassage har gett fiskar Emån åter

Emån. Foto: Bernt Fransson, CC BY-SA 4.0.

Sedan faunapassagen i Emån i Småland invigdes i september 2020 har 18 olika fiskarter passerat och för första gången på över 100 år har även fisken id kunnat ta sig till sina forna lekområden.

Skogsbolaget Södra köpte vattenkraftverket för att få vatten till sin produktion. I samband med köpet ställde Mark- och miljödomstolen krav på att det skulle byggas en faunapassage i Emån så att fiskar skulle kunna ta sig förbi vattenkraftverket och ta sig till sina lekområden.

Efter nio månader i drift kunder Emåförbundet konstatera att faunapassagen fungerat utmärkt, även för de fiskar som är lite svagare simmare.

– Att lax och havsöring klarar att simma igenom passager, det vet man. Men att abborre, löja och brax också klarar av detta och i så stor utsträckning är extra kul. Det är väldigt mycket sådana arter som simmat förbi, säger Jens Nilsson, projektledare på Emåförbundet till SVT Småland.

Dessutom har det under våren passerat 1200-1500 idar och det är första gången på över 100 år som dessa fiskar kunnat ta sig till sina lekområden i Emån.

Med tanke på att vandrande fiskar har minskat med 93 procent i Europa är faunapassager viktiga åtgärder.

LÄS ÄVEN:
Faunapassager ska berika Svartån och Mälaren
Vattenkraftverk köps upp och läggs ned – skapar vandringsleder
Framgångsrikt projekt i Finland tar bort hinder från floder

Källor: SVT Småland och Fiskejournalen