På flera håll i världen har plötslig köttallergi kunnat kopplas till fästingbett och det tycks bli allt vanligare. Fall har upptäckts i Sverige, men även i USA, Australien, Japan, Frankrike, Tyskland och Spanien.
I USA har fästingen, som kallas lone star tick (Amblyomma americanum), spridit sig från sydväst och öst till fler delar av landet och sedan det första fallet rapporterades för några år sedan har över 200 fall upptäckts bara på Long Island i New York och tusentals allvarliga fall finns bekräftade från andra platser i USA.
Fästingarnas bett innehåller sockret alpha-gal som också finns i rött kött och vissa mjölkprodukter, men som inte finns i människokroppen. När en person blir biten reagerar kroppen genom att producera allergiantikroppar mot alpha-gal och skapar därmed en sorts allergi även mot kött. Flera personer har fått livshotande reaktioner efter att ha ätit kött och eftersom andningsproblem och svullnader kan uppstå flera timmar efter måltiden är det ibland svårt att härleda reaktionen till köttet.
Smittan kan bäras av andra sorters fästingar än Amblyomma americanum och i Sverige hade hösten 2013 ungefär 50 fall konstaterats av köttallergi orsakad av fästingbett. Nästan hälften av de drabbade har också fått en allvarlig form av allergi som kan ge andningspåverkan och blodtrycksfall.
Källor: Huffington Post, Science Daily och DN

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
En fästingsmitta som orsakar allvarlig köttallergi blir allt vanligare: http://t.co/RgrykrZXFd
Förunderligt! RT @Natursidan: En fästingsmitta som orsakar allvarlig köttallergi blir allt vanligare: http://t.co/9lieGuOiyE
RT @Natursidan: En fästingsmitta som orsakar allvarlig köttallergi blir allt vanligare: http://t.co/RgrykrZXFd
När jag för några år sedan började vaccinera mig mot TBE, fick jag inte längre panik, när jag fick fästingar på mig. Kanske är det dags att bli rädd igen, fast måste man äta kött?
Det måste man verkligen inte. Tar lite tid att vänja sig av med det, men sedan är det ungefär lika enkelt som att anpassa sig till att vara laktoskänslig.
Svarar på ett gammalt inlägg, men det är inte så enkelt att alla som är allergiska bara kan utesluta kött. Det finns alpha-gal i mejeri, gelatin, mediciner, hudvård och kosmetika tex.
Jag fick diagnosen januari-16 o har nu levt utan rött kött o mår bra. Får dock reaktioner ibland då jag äter ute på restaurang eftersom man ofta använder köttbuljong i soppor mm. De plötsliga diaréernas tid är dock förbi.