Gå till innehållet

Fängelse för man som plågade ihjäl havsörn

Havsörn. Foto: Robin Eriksson

Havsörn. Foto: Robin Eriksson

Den man i 50-årsåldern, som på en mobilfilm avslöjas plåga ihjäl en havsörn och posera med skjutna lodjur och dessutom åtalas för att ha hotat sin exsambo med vapen, får skärpt straff av hovrätten. Han döms till ett års fängelse, men frias från anklagelserna om olaga hot. 

I Norrtälje tingsrätt dömdes mannen till tio månaders fängelse för olaga hot mot sin ex-sambo och grovt jakthäleri, men Svea hovrätt ansåg inte det bevisat att mannen hotat sin ex-sambo med gevär. Han frias därför på den punkten, men får ett hårdare straff för grovt jakthäleri och döms till ett års fängelse.

Både mannen och åklagaren överklagade tingsrättens beslut, enligt Norrtelje Tidning.

I mannens hem hittade polisen vid en husrannsakan en död havsörn och flera lodjursskinn. De hittade också bilder där mannen poserar leende bredvid döda lodjur som han misstänks ha tjuvjagat och en film som visar hur mannen hetsar sina två hundar på en skadeskjuten havsörn innan han slår ihjäl den med sitt gevär. Händelsen med havsörnen ledde till åtal för djurplågeri och grovt jaktbrott.

Lodjur i hägn. Foto: Anki Hammar

Lodjur i hägn. Foto: Anki Hammar

50-åringen, som är en erfaren jägare, påstår själv att han deltagit i laglig jakt på 30-40 lodjur, men polisen misstänker att lodjuren jagats olagligt i närheten av Norrtälje norr om Stockholm. Det menar också hans före detta fru. Han döms dock inte heller för tjuvjakt eftersom bevis saknas.

– Mannen finns inte med som lodjursskytt i något register. Då det däremot står helt klart att han har haft befattning med skinnen åtalas han för grovt jakthäleri, ett brott som har samma straffsats som om han hade skjutit själv, säger Sven Nilsson vid Norrtäljepolisen till Norrtelje Tidning.

50-åringen nekar till alla brott. Han menar att det var hans före detta sambo, som han alltså dömts för att ha mordhotat med ett gevär, som äger lodjursskinnen och att örnen redan var skadad när han hittade den. Han erkänner dock att han hetsat hundarna på örnen och anser i efterhand att han “agerat felaktigt”.

Den starka filmen på när mannen slår ihjäl havsörnen kan ses här.

Källa: Norrtelje Tidning, Norrtelje Tidning och Norrtelje Tidning

Mer att läsa