Fältbiologkrönikan: Så kan Black Friday orsaka nya pandemier

Regnskog som skövlas och bränns för att bli jordbruksmark. Foto: Jami Dwyer, Public Domain

Imorgon firas Black Friday. I Coronatider borde sådan trängsel vid butiker och uthämtningsställen självklart undvikas. Men vad färre vet är att överkonsumtionen dessutom ökar risken för framtida pandemier, skriver Fältbiologernas Leo Rudberg i sin sjunde krönika för Natursidan.

LÄS ÄVEN: Natursidans guide till naturvänliga julklappar

Årets viktigaste forskningsrapport blev knappt uppmärksammad. Häromveckan kom FN:s miljöpanel IPBES med en rapport om vad som orsakar riskerna för framtida pandemier. Ett akut ämne som exakt alla på jordklotet borde bry sig om. Efter detta år finns knappast någon som vill uppleva påtvingad fysisk distansering någonsin igen. Vi längtar efter allt från mänsklig närhet och spektakulära kulturupplevelser till stora massdemonstrationer och trevliga hemmafester.

Så hur bör vi göra för att ingen ny Coronakris ska uppkomma, enligt forskarna? Svaret är enkelt: rädda naturen, hejda klimatkrisen och fasa ut massindustriell djurhållning. Intressant nog är mänsklighetens största kriser just nu – Corona och klimatet – nämligen intimt sammankopplade. Det som förstör för vår planet råkar vara exakt samma saker som ökar risken för nya pandemier.

Vad orsakar då pandemier? Jo, främst följande tre saker riskerar att skapa nya smittor, enligt forskningen:

  1. Exploatering av vilda djurs livsmiljöer. När djuren får mindre ytor att bo på, till exempel när regnskog skövlas för att vi ska kunna köpa billigt kött, kaffe, choklad eller kokos, så blir det trängre på den kvarvarande marken. Samtidigt gör urbaniseringen att städerna allt mer tar över vad som tidigare varit orörd natur. Det gör att kontakterna mellan djuren ökar – och mellan djuren och oss människor. Då kan smittor spridas effektivare bland djuren, och i värsta fall hoppa över till oss människor.
  2. Tinande permafrost. I den permanent frusta marken runt polartrakten, exempelvis i Sibirien, finns oerhört gamla smittor, som legat bevarade i frosten i tusentals år. Om marken plötsligt tinar riskerar smittorna att drabba både djur och människor i områdena. Det här har redan börjat inträffa: ett renskötande 12-årigt barn dog av mjältbrand i sibiriska Salekhard 2016. Och riskerna ökar i takt med den globala temperaturen, som skyndar på den tinande marken.
  3. Massiv djurhållning. De flesta svenskar vet att wet markets med vilda djur av den typ som fanns i Wuhan och kopplats till covid-19 inte är särskilt sanitära platser. Färre tänker på att även våra västerländska köttfabriker är farliga smittohärdar. Forskare bedömer att många smittor cirkulerar till exempel på grisfarmar, helt utan adekvat övervakning och kontroll. Med småskaliga gårdar vore problemet mycket mindre, eftersom färre djur innebär färre kontakter och mindre risk för smitta. Dagens moderna massindustriella djurhållning är inte bara problematisk för djuren, utan också en riskfylld grogrund för nya smittor.

HIV, ebola, SARS, svininfluensan, covid-19… Ja, nästan alla oroande nya virus från de senaste decennierna är så kallade zoonoser och har alltså ursprung i djurriket. Genom ovanstående mekanismer riskerar något av de 500 000(!) virus som just nu beräknas cirkulera bland andra djur än människor att hoppa över till oss och bli nästa pandemi. Och den kan bli betydligt smittsammare – och betydligt dödligare – än Corona.

Black Friday förvärrar problemet. Mitt i brinnande pandemi uppmanas nu människor att bege sig ut och handla varor, trots risken för fysisk trängsel och spridning av coronaviruset. Ofta hänvisas folk till handel på Internet, men som Folkhälsomyndigheten konstaterar löser detta inte problemet: trängseln riskerar att flyttas, från butiker till utlämningsplatser inom postväsendet. För kanske första gången i modern tid har därför en statlig myndighet rekommenderat svenska folket att konsumera mindre.

Det är hög tid. Som den nämnda forskningen visar är det just överkonsumtion – t.ex. under Black Friday – som bidrar till ökad smittorisk, när exploatering av naturen, växthusgasutsläppen och efterfrågan på industrikött alla ökar i överkonsumtionens spår. Och dessa problem gäller såklart inte bara under coronakrisen.

Vi i Fältbiologerna ser att många politiska lösningar finns, från att släppa BNP-tillväxt som mål för samhällsutvecklingen och att öka skatterna på klimatskadliga produkter till att stoppa den hänsynslösa gruvboomen och rädda våra sista naturskogar från skövling. Vi tar varje tillfälle i akt att kräva detta av våra makthavare – nu senast när vi höll brandtal inför miljöminister Isabella Lövin igår.

Men vi kan inte vänta på politikerna. Som komplement till kollektiv organisering för miljörättvisa och solidaritet kan konsumentmakt ha viss betydelse. Därför uppmanar vi alla att bojkotta Black Friday, något alla kan göra genom att anmäla sig till vårt Facebook-event och bjuda in sina vänner. Det har nästan 4000 medmänniskor redan gjort. Tillsammans tar vi kampen mot överkonsumtionen.