Fältbiologerna återställer våtmarker
Under 2025 kommer Sveriges största miljöorganisation för unga satsa på att restaurera natur på många håll runt om i landet.

Planering av våtmarksrestaurering utanför Sandviken.
Att restaurera våtmarker ger inte bara stora fördelar för biologisk mångfald. Det minskar också klimatutsläppen kraftigt om det görs på rätt sätt.
– Det är ingen hemlighet att många vattendrag i Sverige lider av mänsklig påverkan. Det påverkar många arter, men också naturens förmåga att hantera klimatförändringar, rena vatten och andra viktiga funktioner. Att restaurera dem är en investering för hela samhället, men det kräver också mycket arbete, fortsätter Rönnegård, projektledare för Viktiga Vatten på Fältbiologerna.
Förstörd natur ska restaureras
Under 2025 kavlar därför Fältbiologerna upp ärmarna och satsar på att restaurera förstörd natur och i synnerhet att återställa våtmarker.
– Vi vet att unga bryr sig om miljön, och samtidigt kanske inte vet vad man själv kan göra. Det här är ett sätt att kanalisera ungas engagemang till åtgärder som verkligen gör skillnad, säger Signe Rönnegård.

Signe Rönnegård, projektledare för Viktiga Vatten på Fältbiologerna.
Restaureringen kommer att ske på flera platser i Sverige, och näst på tur är åtgärder vid Tillinge våtmark utanför Enköping. Aktiva restaureringsgrupper finns också i Borlänge, Sandviken, Linköping och Järfälla.
– Vi samarbetar med kommuner och länsstyrelser, som antingen själva äger marken eller har samarbeten med lokala markägare. Så åtgärderna har de tillstånd som behövs, förtydligar Signe Rönngegård.
Vill inspirera fler att ta hand om naturen
Exempel på insatser som Fältbiologerna ska göra under 2025:
- Enköping: Håller sin restaureringsaktivitet nu i helgen, 17-18 maj. Kommunen har börjat restaurera ett vattendrag, och Fältbiologerna hjälper till med olika typer av åtgärder som ökar den biologiska mångfalden vid vattnet. Läs mer här
- Borlänge: Häckningsöar ska byggas i dagvattendammar och åtgärder mot övergödning genomförs.
- Sandviken: Hjälp kommunen att återställa en våtmark genom att anlägga manuella proppar (i augusti).
– Alla behöver hjälpa till. Vi kommer göra det vi kan och förhoppningsvis inspirerar vi fler att ta hand om vår natur. Om vi kan, då kan också stora företag och politiker göra mer. Den här satsningen är inte bara ett sätt att laga det som gått förlorat, utan också att bygga en mer hållbar framtid för kommande generationer, säger Signe Rönnegård.
Källa: Fältbiologerna