Fasterbo Bird Show – mycket mer än fåglar

Helgen den 5-7 september gick för femte året Falsterbo Bird Show av stapeln. Ett mångfacetterat arrangemang med mässområde där kikarföretag varvas med naturföreningar och konstnärer samt inte minst ett digert program med allt från nybörjarskådning till avancerade föreläsningar. 20140907__ZeissSF

Vid lunchtid i fredags öppnade mässområdet för allmänheten som kunde besöka de närmare trettio utställarna och förkovra sig i bland annat kikare, fågelfrön, konst och böcker. Flera av de större kikarföretagen var på plats, det var dock endast hos Zeiss som en större nyhet presenterades. Deras nya toppkikare – Victory SF – intresserade många. Med ett större synfält, smidigare och snabbare fokus och en bantad vikt vill Zeiss på allvar utmana Swarovski och deras Swarovision-kikare.

Men redan under torsdagen öppnade Falsterbo Bird Show med de naturpedagogiska dagar som varje år inleder programmet. Då fylldes mässområdet med över 300 barn från sydväst-Skåne som fick vara med på ringmärkning, kolla efter småkryp, lära sig om kikare och spela fågelbingo. Även under fredagen fortsatte det barnpedagogiska programmet och minst lika många barn deltog. Under hela helgen fanns det även ett barntält i vilket man kunde lära sig mer om fåglar och naturen på ett mer lättillgängligt sätt.

FalsterboBirdShow_Barn_SkanörsSkola

Björn Malmhagen visar ringmärkta fåglar för intresserade skolbarn. Foto: Skanörs skola

När mässområdet öppnade för allmänheten startade också ett digert program på ”birdshowen”. Inte bara renartade fågelguidningar, även trollsländeguidningar, ringmärkningsförevisningar, svampvandring och skådning i ”lagom tempo” fanns bland programpunkterna. Ett tjugotalet föreläsningar hölls också – på olika teman – allt från rovfåglar, större strandpipare och hotade vadare till fjärilar och diverse olika resmål i världen. Under kvällarna erbjöds mer lättsam underhållning med skådarpubar, livemusik och inte minst den rafflande landskapskampen mellan Skåne och Öland. I ett tiotal grenar av mycket varierande slag tävlar lagen om att vinna kampen mot det konkurrerande fågelskådar-landskapslaget. Skåne vann en betryggande seger, med Öland och ett ungdomslag därefter.

20140906__MG_2108

Landskapskamp i fågelskådning

20140907_ÅretsfågelskådaresilvertärnaRudbeck

Pristagarna vid årets Falsterbo Bird Show – Christopher Magnusson, Eva Stenvång Lindqvist och Mikael Kristersson.

Under söndagen fanns även en programpunkt då Birdlife Sverige (tidigare Sveriges Ornitologiska Förening) delar ut sina årliga priser till Årets fågelskådare respektive Årets silvertärna. Årets fågelskådare tillfaller en ung skådare i åldern 15-25 år som utmärkt sig som en engagerad och intresserad ornitolog, som inspirerat andra och stöttat fågelskydd, forskning eller liknande. Årets silvertärna tillfaller en kvinnlig fågelskådare som utmärkt sig som inspiratör. 2014 års pristagare blev Christopher Magnusson, fågelskådare och ringmärkare aktiv uppe vid Hornborgasjön men även vid Ottenby fågelstation samt Eva Stenvång Lindqvist, aktiv i nätverket Rapphönorna och författare till flera böcker om fåglar. Efter dessa prisutdelningar delade även Skånes ornitologiska förening ut sitt Rudebecks-stipendiat, som tillfaller en person som aktivt sprider kunskap om fåglarna och skapar fågelintresse hos såväl gamla som unga. Detta år gick det till den välkände filmaren och fågelskådaren Mikael Kristersson, som gjort bland annat filmerna ”Pica pica” och ”Falkens öga”.

20140906__splitt_lärkfalk_bivråk_kaspisktrut_PederWinding

I september är luften fylld av ungfåglar – här lärkfalk, bivråk och kaspisk trut.

Och för att inte glömma den egentliga huvudattraktionen på en Bird Show, fåglarna – sågs det några fåglar? Årets upplaga hade lite otur fågelmässigt – vädret var otroligt fint med 20-23 grader och sol mesta tiden men också en besvärande sydostvind. Rovfågelsträcket var mer eller mindre obefintligt och antalet bivråkar var inte fler än ett tiotal varje dag. Däremot sågs nilgås, aftonfalk, ägretthägrar, kaspiska trutar, rödstrupiga piplärkor, större piplärka, ortolansparv med mera – helt dåligt var det således inte. Nedan följer ytterligare en räcka bilder från 2014 års Falsterbo Bird Show!

20140907__MG_2255

Ett bord med svampar plockade i mässområdets omgivning med artnamn och klassificering ätlig/oätlig/giftig var mycket populärt!

20140906__MG_2051

Mindre guldvinge

20140905__MässområdeFalsterboBirdShow_PederWinding

20140906_Sparvhök_Nabben_PederWinding

Ung sparvhök.

20140905__MG_1630

20140907__Nabbenskådning_PederWinding

DSC_0049_2

Välfyllt föreläsningstält då Dick Forsman höll ett uppskattat föredrag om Västra Palearktis rovfåglar. Foto: Klas Rosenkvist