Fågelungar skadas av fästingmedel till husdjur
Skadliga halter av veterinärmediciner hittas i fågelbon.

Blåmes i bo.
Fåglar använder ibland päls från husdjur till sina bon. 74 procent av skogsfågelarterna i Centraleuropa klär sina bon med päls, enligt en tidigare studie. Forskare från University of Sussex, visar nu att det kan vara problematiskt för fåglarna. Pälsen kan nämligen innehålla så höga halter av skadliga kemikalier från fästing- och loppmedel för husdjur att det leder till en ökad dödlighet bland fågelungar.
Vanligt fästingmedel orsakar skada
Forskarna undersökte 103 bon från blåmesar och talgoxar i Storbritannien som var fodrade med päls. Alla bon innehöll insektsgiftet fipronil, som förbjöds för användning inom jordbruket i EU 2013, och 89 procent innehöll imidacloprid, som förbjöds i EU 2018.
För andra ändamål är dock produkterna tillåtna. Bara i Storbritannien finns det 66 licensierade produkter som innehåller fipronil och det är även en vanlig ingrediens i svenska medel för husdjur. Både för fästingar och loppor, exempelvis i märket Frontline, som enligt Apoteket är ”världens mest sålda medel mot fästingar och ohyra”.
I bon med dessa insektsgifter fann forskarna högre antal okläckta ägg eller döda fågelungar.
Kan vara värre än så
Cannelle Tassin de Montaigu, forskare vid University of Sussex och huvudförfattare till forskningsrapporten, berättar mer:
– Inget bo var fritt från insektsmedel i vår studie, och denna betydande förekomst av skadliga kemikalier kan få förödande konsekvenser för Storbritanniens fågelpopulationer. Vår forskning visar att de kemikalier som upptäckts tyder på att veterinärmedicinska läkemedel mot loppor och fästingar är den mest troliga källan till föroreningen. Vi genomförde vår forskning när det var säkert att göra det i slutet av häckningssäsongen, så problemet kan i själva verket vara mycket värre. Detta väcker frågor om veterinärmedicinska läkemedels miljöpåverkan och kräver en omfattande miljökonsekvensbedömning av veterinärmedicinska behandlingar.
Kemikalierna används ofta på husdjur och boskap som fästing- eller loppbehandling, i form av schampo, spot-on-behandlingar och sprayer och de hamnar sedan i naturen.
Behövs omfattande miljökonsekvensbedömning
Sue Morgan på SongBird Survival, som finansierat studien, säger att hon förstår att husdjursägare kommer bli upprörda ”när de får höra att de, i sitt försök att göra det rätta för att skydda sina husdjur mot loppor och fästingar, kan skada vårt ekosystem och orsaka att nyfödda fågelungar dör och ägg inte kläcks”.
– Som husdjursägare måste vi kunna lita på att vi tar väl hand om våra husdjur utan att det får förödande konsekvenser för vårt vilda djur- och växtliv. Våra sångfåglar i Storbritannien befinner sig i en kris. Mer än hälften av våra sångfåglar i Storbritannien är hotade eller redan på tillbakagång, vilket visar vikten av att vidta åtgärder så snart som möjligt. Vi vill att regeringen genomför en mer omfattande miljökonsekvensbedömning av veterinärmedicinska läkemedel.
Tidigare studier har också visat att bekämpningsmedel från fästing- och loppbehandlingar rinner ner i hushållens avlopp när husdjursägare tvättar händerna, vilket förorenar våra floder och skadar vilda vattenlevande djur.
Källa: University of Sussex och Science of the total environment