Fågelskådande meteorologer: Fågelhösten 2016 kan bli episk

– En mycket het lördag kan vänta, säger meteorologen och fågelskådaren Michael Norman inför helgen.

– En mycket het lördag kan vänta, säger meteorologen och fågelskådaren Michael Norman inför helgen. Källa: Michael Norman och Andreas Livbom

Med mer eller mindre jämna mellanrum serverar meteorologerna och fågelskådarna Michael Norman och Andreas Livbom fågelskådningsanpassade väderleksrapporter. Baserat hur låg- och högtryck rör sig i närheten av Sverige försöker de förutspå hur stor chans det är att spännande rariteter dyker upp. I deras senaste prognos beskriver de en höst som ”kan bli episk!”.

Duons prognoser brukar publiceras på Facebook i grupperna Vår skådarvärld och Club300 och har vid flera tillfällen visat sig stämma väl med vilka sällsynta fåglar som sedan dyker upp i landet.

Hösten 2016 har fört med sig mängder av rariteter till Norden och de brittiska öarna från Ryssland tack vare ett långvarigt högtryck i öst. I onsdags hittades hela 400 taigasångare i England, 40 på en lokal i Norge i tisdags och åtminstone åtta på Rödkallen i Sverige i onsdags. I Finland har rariteter som brunsångare, videsångare, isabellastenskvätta och flera taigablåstjärtar setts.

Utifrån prognosen ser det ut att kunna fortsätta dyka upp östliga rariteter även i helgen.

– Väderläget den här hösten känns nästan overkligt, skriver Michael Norman. Andreas Livbom har letat lite i arkivet och kan inte hitta någon höst som liknar denna. Det kan bli episkt. Detta läge verkar också hålla i sig minst en vecka till. Så det är bara att gå man ur huse kommande veckan!

Källa och mer information: Michael Normans inlägg på Facebook