Facebook – en handelsplats för utrotningshotade djur

Beslagtaget tigerskinn. Foto: ukhomeoffice, CC BY 2.0. https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31066842

Beslagtaget tigerskinn. Foto: ukhomeoffice, CC BY 2.0.

Facebook fungerar som en marknadsplats för olaglig försäljning av hotade djur och djurdelar, enligt en undersökning utförd av Wildlife Justice Commission (WJC). WJC avslöjar att stora mängder elfenben, noshörningshorn och tigerdelar säljs genom sociala medier.

I undersökningen kunde den illegala handeln på Facebook främst härledas till en liten by, Nhi Khe, i Vietnam. Olivia Swaak-Goldman, chef på WJC, säger till tidningen Guardian, att det är storskalig trafficking som pågår.

Facebook och WeChat, som är en populär applikation i Kina, används av köpare och säljare. WJC kunde konstatera illegala produkter värda 53 miljoner dollar från 51 försäljare i Nhi Khe. Bland annat elfenben och tigerdelar säljs i stängda eller hemliga grupper genom auktioner. Meddelanden används för att hålla kontakt med köpare och betalningen sköts ofta via systemet WeChat Wallet.

LÄS ÄVEN: • Facebookgrupper i Malaysia säljer utrotningshotade djur

Organisationen Traffic, som också arbetar för samma frågor, har tidigare avslöjat att Facebook är ett populärt redskap i försäljningen av djurdelar och hotade djur i Malaysia.

Enligt WJC säger Facebook att handeln med hotade arter inte tillåts och att Facebook inte tillåter ”att mediet utnyttjas för att organisera kriminella aktiviteter som orsakar fysiskt skada mot …djur”. Företaget ska ta bort sådana poster när de rapporteras in. Men Swaak-Goldman på WJC menar att Facebook måste göra mer, som att stänga av försäljarnas konton och samarbeta för starkare lagar.

LÄS ÄVEN: • 90 procent av elfenben till salu kommer från nyskjutna elefanter

Byn Nhi Khe med några tusen invånare var tidigare känd för sitt träsnide. Men under senare år har den illegala handeln av djur och djurdelar tagit över som byns inkomstkälla. Nhi Khe är geografiskt bra placerad i Vietnam för denna handel – bara 20 kilometer söder om Hanoi och inte långt från den kinesiska gränsen.

I sin undersökning fann WJC produkter som härstammande från 907 elefanter och 225 tigrar. Noshörningsdelar hittades som var från 579 individer- vilket nästan är hälften av det antal noshörningar som dödades förra året i Sydafrika. Där fanns också produkter från björnar, havssköldpaddor, myrkottar och hjälmnäshornsfåglar.

Enligt Swaak-Goldman är detta bara toppen på ett isberg. WJC tror att en stoppad handeln i Nhi Khe skulle ha stor effekt på tjuvskyttet av noshörningar.

Resultaten av studien presenterades i november på en offentlig prövning i Haag. WJC hoppades då att prövningen skulle tvinga Vietnam att agera för att stoppa den illegala handeln.

Källa: The Guardian