Gå till innehållet

Extrem invasion av blåsmaneter – tiotusentals människor har fått vård

Blåsmanet. Foto: Bengt Nyman from Vaxholm, Sweden – Physalia physalis EM1B0679, CC BY 2.0, Länk

På bara en dryg månad har över 22 000 personer sökt vård efter att ha blivit stungna av blåsmaneter i delstaten Queensland i Australien. Det är nästan lika många som brukar drabbas på ett helt år i hela Australien.

Enbart under helgen blev över 5000 personer stungna av de giftiga blåsmaneterna i Queensland och mellan den 1 december och 7 januari har 22 282 personer sökt vård efter att ha blivit stungna. Under samma period i fjol drabbades 6 831 personer och under normala år blir 25 000 till 45 000 personer brända av blåsmaneter i hela Australien.

LÄS ÄVEN: • Invasiv manet som bränns hittad på västkusten i rekordantal

Anledningen till invasionen är ovanligt starka nordöstliga vindar som tryckt blåsmaneterna mot stranden. Normalt sett lever de långt ute till havs.

Blåsmaneten är, trots namnet, egentligen ingen manet. Det rör sig istället om en koloni av olika organismer med samma genetiska ursprung, så kallade zooider. Den övre delen av blåsmaneten består av en gasblåsa som fungerar som segel. Vissa kolonier är “vänsterhänta” och andra “högerhänta”, vilket innebär att de kommer segla åt olika håll om det blåser kraftigt. Därmed riskerar inte alla att spola upp på land och dö.

LÄS ÄVEN: • Naturupplevelsen: Fisken som lever i en manet

Under gasblåsan hänger tentakler ned i vattnet. Dessa kan bli upp till 50 meter långa och består av näringsceller och nässelceller som skjuter ut gift vid beröring. Med hjälp av giftet fångar blåsmaneterna sin föda som består av fisk och plankton.

Om en person blir stungen rekommenderar Surf Life Saving Queensland att försiktigt ta bort nässelcellerna, ta en väldigt varm dusch och applicera is på det brända området. Tänk också på att nässelcellerna kan reagera även lång tid efter att blåsmaneten är synligt dött.

Källa: Guardian

Mer att läsa